Šta je novo?

Zasad možemo da odahnemo zbog viza

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Zasad možemo da odahnemo zbog viza[/h]Pregovori evropskih institucija o mehanizmu koji bi omogućio suspenziju bezviznog režima su propali i u njih će se ove godine ući oprezno, kaže Tanja Fajon.Evropska komisija je pre oko godinu dana predložila taj mehanizam, a tokom kasnijih konsultacija došlo se do dokumenta koji je predstavljao opasnost za putnike iz Srbije. Sada je to propalo, kaže za B92 izvestilteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon.


1114112379509e8f2a5f05a820649147_368x244.jpgOna, međutim, napominje da treba razlikovati pitanje mehanizma suspenzije bezviznog režima i pitanje reciprociteta, o čemu se takođe razgovaralo u istom paketu.

"Jedno je mehanizam za suspenziju bezviznog režima za sve treće zemlje, a ne samo za Zapadni Balkan. Tu je Komisija dala jedan predlog nakon što je u EU dolazilo puno azilanata sa Zapadnog Balkana. Dakle, bila je to politička odluka Komsije. Drugi deo je predlog o reciprocitetu. To znači kada je Kanada stavila Češku na crnu listu, mi smo sada u parlementu tražili mogućnost da vraćamo nazad Kanadi i da Kanadu stravimo na crnu šengen listu", objašnjava ona.

"Dakle, pitanje reciprociteta nema ništa zajedničko s pitanjem suspenzije bezviznog režima. To su dve različite stvari, ali su zajedno, u paketu", naglašava Tanja Fajon.

Prema njenim rečima, već je napravljen mnogo bolji predlog mehanizma za suspenziju bezviznog režima, koji je mnogo fleksibilniji i koji ostavlja mogućnost zemljama EU da uvedu vize ponovo, ali u vrlo alarmantnoj situaciji, a ne da bi ubirale političke poene.

"Pitanje reciprociteta je bilo otvoreno do kraja i tu nismo postigli dogovor i zbog toga su sad pregovori propali. Neke zemlje članice su zbog toga otvarale već dogovorena pitanja oko suspenzije bezviznog režima. Moj osećaj je da su tražile mehanizme koji bi im dali mogućnost da što je brže moguće uvedu vize za jednu ili više zemalja Zapadnog Balkana", istakla je izvestiteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju.

Na pitanje da li je saglasna s konstatacijom Jelka Kacina da bi pitanje azilanata moglo u Nemačkoj da se ponovo aktuelizuje, imajući u vidu predstojeće izbore, ona kaže da je takav scenario vrlo moguć jer Nemačka ima najveći priliv azilanata. Ipak, ona se nada da vize neće biti ponovo uvedene za Zapadni Balkan jer bi to bio korak unazad.

"Očekujem da ćemo verovatno na sednici početkom januara razgovarati kako dalje. Sad je predsedavajuća Irska, koja ima bolji osećaj za slobodu kretanja i mislim da ćemo nastaviti pregovore, samo ne znam kojom brzinom. Nećemo žuriti i prihvatićemo samo ono što je najbolje za sve", kazala je Fajonova i dodala da je dobar predlog za zemlje koje primaju azilante da skrate period u kom odlučuju o dodeli statusa azilanta.

[h=2]EP u četvrtak o zaštitnom mehanizmu[/h]Komitet za pravdu i civilne poslove Evropskog parlamenta trebalo bi u četvrtak da glasa o uvođenju zaštitnog mehanizma za bezvizni evropski prostor, javlja Glas Amerike.

Ukoliko komitet podrži uvođenje takvog mehanizma, to će praktično otvoriti vrata ka mogućnosti privremenog ukidanja bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

Glas Amerike podseća da se za usvajanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima zalaže nekoliko članica EU, koje su najviše izložene pritisku lažnih azilanata sa zapadnog Balkana.

"Čujemo mnogo kritika evropskih članica, posebno njih pet-šest, da su bezvizna putovanja za sve građane država zapadnog Balkana ozbiljno ugrožena", izjavila je izvestiteljka EP za bezvizni režim Tanja Fajon za američki radio.

Najglasnija je Nemačka, koja ima najveći problem s lažnim azilantima, a njen zahtev podržavaju i Francuska, Švedska, Holandija, Belgija i Luksemburg.Izvor:
B92.net
 
Top