Šta je novo?

Zaraženi HIV-om bez kontrole osam meseci

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
Zaraženi HIV-om bez kontrole osam meseci


Izvor:Blic


Osam meseci pošto su iz Unije organizacija osoba koje žive sa HIV-om obavestili Ministarstvo zdravlja da u Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu ne radi aparat za analize krvi kojima se utvrđuje da li terapija koja se primenuje na zaraženima daje rezultate, ministar Zoran Stanković rekao je da će preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi u funkciju bio stavljen drugi aparat, koji takođe postoji na Klinci, ali se ne koristi.

194323_0811-sida-oboleli-foto-afp_f.jpg


Pod tim, kako je rekao posle sastanka sa predstavnicima UOPS, podrazumeva i obuku zaposlenih i obezbeđivanje neophodnog broja testova za praćenje uspešnosti sprovođenja terapije.

Reč je o aparatu za određivanje CD4 limfocita osobama zaraženih HIV-om, odnosno merenje imunog odgovora organizma pre i posle terapije.- Prema protokolu lečenja osoba sa HIV-om, na svaka četiri meseca treba da se rade testiranja na floucitometru, aparatu koji meri kakav je imuni odgovor organizma, odnosno da li se imuni odgovor povećava, stagnira ili opada. Ukoliko opada, znači da terapija ne daje željene rezultate - priča za “Blic” Boris Kovačić, predsednik UOPS.


Direktor Infektivne klinike prof. dr Dragan Delić kaže da ozbiljan problem predstavlja to što troškove dijagnostike, ali i sva testiranja zaraženih HIV-om ne pokriva Fond zdravstvenog osiguranja već se finansira iz donacija. I aparat koji je pokvaren stigao je iz donacija.


- Tražili smo da se dijagnostika i dva-tri nova leka za lečenje osoba zaraženih HIV-om uvrste na pozitivnu listu lekova. Dok se to ne desi, poslali smo zahtev Ministarstvu zdravlja da Vlada odobri da se vrate doplatne poštanske marke i da se od tog novca finansira dijagnostika i sva potrebna testiranja - kaže prof. dr Delić.
 
Top