Šta je novo?

ЗАРАЂИВАЛИ СУ ВИШЕ ПАРА НЕГО ШТО ЈЕ ТРЕБАЛО: Ево зашто Зорана хоће нишки аеродром

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
60.965
ZoranaMihajlovic-nik.s.-768x532-696x482.jpg


Шефови одборничких група у Скупштини града Ниша одлучили су у петак да одложе седницу Скупштине заказану за уторак, 10. април, на којој је требало да се расправља о уступању Аеродрома „Константин Велики“ без накнаде држави.

Шеф одборничке групе коалиције око СНС Зоран Перишић је предложио да се седница одложи. За тај предлог нису гласали само шефови одборничких група „Доста је било“ и „Ниш мој град“. Прихватио сам ту одлуку и седница ће бити одржана накнадно – рекао је председник Скупштине града Раде Рајковић.

Одлука о одлагању седнице долази након недеље обележене масовним протестима и јаким отпором јавности намери Владе Србије да нишки аеродром узме од града и пребаци у сопствену надлежност. Грађани незадовољни овом најавом у њој виде опасност од урушавања аеродрома Константин Велики, а у циљу обезбеђивања већег профита и мање конкуренције београдском аеродрому, када њиме почне да управља француски концесионар Ванси.

Неочекивано оштра реакција грађана натерала је Владу на повлачење. Тако је јавност сазнала да је уговором о концесији за београдски аеродром ипак предвиђено ограничење пословања нишког, тако да у случају да број путника у Нишу пређе милион, власти имају обавезу да се надаље усклађују са концесионаром.

Власт је у одбрани намере да узме аеродром од Града, углавном реаговала љутњом, оптужујући Нишлије које би да задрже свој аеродром за лицемерје, па чак и претећи да неће видети ни динар републичког новца ако држави не поклоне своју ваздушну луку.

Читава идеја да се аеродром да Влади настала је, према незваничним наводима, управо зато што актуелна управа на „Константину Великом“ није хтела да испоштује жељу републичке власти и подигне таксе „лоу кост“ оператерима који лете из Ниша, чиме би београдском аеродрому олакшала посао, а себи отежала.

Тако су, према тврдњама Бранислава Јовановића, градског одборника и некадашњег председника градске владе, као и извора Данаса, почетком фебруара, на састанку „иза затворених врата“ у Нишу, ресорна министарка инфраструктуре Зорана Михајловић и њен помоћник Зоран Илић јасно казали да се „постојећи уговори са лоу кост компанијама морају анексирати на начин да утврде више аеродромске таксе“.

Илић је, како наводе наши извори, казао да путничке таксе од три евра „нису одрживе“, те да би „требало да се подигну на најмање шест евра“. Министарка Михајловић и Илић замерили су нишком аеродрому и што су овакве таксе договорене без консултација са Министарством.

Министарка је, кажу наши саговорници, наводно оценила да је „овај проблем“ иницирала самовоља директора Регионалне развојне агенције Југ Бојана Аврамовића, који је без консултација са Министарством организовао израду и усвајање „спорне“ економске студије о пословању нишког аеродрома, као основе за примену изузетно ниских цена аеродромских услуга. Аврамовић и директор аеродрома су, при том, без знања Министарства, водили преговоре са авио компанијама, замерила је она.

Она је због тога, додају ови извори, наводно позвала градоначелника Булатовића да двојицу директора „уразуми“, додајући да би они, када би Република била надлежна, „били одавно обрисани“.

Писмо одборницима
Председник Скупштине града Ниша Раде Рајковић је на питање да ли ће прихватити предлог Иницијативе „Не дамо нишки аеродром“ да се на седници Скупштине Нишлијама обрати члан Организационог одбора Иницијативе Младен Јовановић одговорио да о томе не може он да одлучи него шефови одборничких група. Иницијатива је упутила писани захтев да се Јовановићу дозволи присуство на седници и обраћање одборницима и грађанима Ниша.

Чланови Иницијативе су одлучили да на адресе 61 одборника и одборница у Скупштини Града Ниша пошаљу писма у којима се позивају на личну одговорност пред гласање о судбини нишког аеродрома. Како одборници треба да заступају интересе својих суграђана, представници Иницијативе „Не дамо нишки аеродром“ су најавили да ће и након одржавања седнице објавити резултате гласања како би грађани имали увид.

Ниске цене авионских карата
Аеродром „Константин Велики“ доживео је пословну експанзију од 2015. године, када су се за редовне линије из Ниша заинтересовале лоу кост компаније – најпре „Визер“, а касније и „Рајанер“. Нишки аеродром им је понудио изузетно ниске путничке таксе од свега три евра, што је резултирало, такође, изузетно ниском ценом авионске карте до европских дестинација, које су износиле и само десет евра. Ниске цене услуга биле су један од битних разлога да аеродром, који је 2014. године имао свега 1.335 путника, прошле године укњижи чак 331.582 оних који су одлучили да лете преко Ниша.

Овакав пословни успех признала је и „АЦИ Еуропе“, организација која заступа интересе преко 400 ваздушних лука из 45 земаља, а која је нишки аеродром, и 2016. и 2017. године, ставила на друго место у Европи у категорији аеродрома са мање са мање од пет милиона путника годишње. Разлог за овако високо рангирање у европском авио саобраћају је „рекордни раст броја путника“.IZVOR : Patriot.rs
 
Top