Šta je novo?

Zapošljavanje: Osede do prve plate

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zapošljavanje: Osede do prve plate
Izvor:
Novosti.rs
Koliko se čeka prvo zaposlenje posle završene škole? Na birou se u ovom trenutku poslu nada 215.776 mlađih od 30 godina. Najveći procenat na posao čeka između 4 i 6 godina.

Svom prvom poslu se u ovom trenutku nada 215.776 mlađih od 30 godina. Svi su oni, pravo iz škole, došli na biro rada ne bi li unovčili svoje diplome. Ipak, sudeći prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, pre prve plate moraće da se naoružaju sa dosta strpljenja jer će malo kome poći za rukom da se zaposli odmah.


dru-zaposljavanje_310x186.jpg- Među mladima koji su se prijavili na biro, trenutno je najviše onih sa završenom srednjom školom, pa je na našem spisku čak 127.852 svršenih srednjoškolaca. A nezaposleni sa ovim kvalifikacijama na svoje prvo radno mesto uglavnom čekaju godinu i osam meseci - objašava Dejan Jovanović, direktor NSZ. - Još duže na svoje prvo zaposlenje čekaju oni bez ikakvih kvalifikacija ili oni koji su završili samo osnovnu školu. Takvih je trenutno 45.719 i, sudeći prema dosadašnjim kretanjima, oni će u proseku posao čekati dve godine i četiri meseca.

Najbrže se zapošljavaju oni najobrazovaniji. Prema rečima direktora Jovanovića, na biro se iz više škole "preselio" 7.881 diplomac i još 34.324 mladića i devojaka direktno sa fakulteta. U NSZ prognoziraju da će se većina do prve plate načekati godinu dana.

Stručne službe u NSZ kažu da do posla nije tako lako doći, jer su mnoga od zanimanja koja se nude tržištu rada odavno prevaziđena ili su nedovoljna.

[SIZE=+0]Tako, prema analizama do kojih je došao Sektor za zapošljavanje, tržište rada vrvi od onih koji se ne mogu pohvaliti nikakvim diplomama, a biro je prepun i pravnika i ekonomista, iako je tražnja za njima četiri puta manja od ponude. Nije ni manje raznoraznih tehničara, maturanata gimnazija, kojekakvih tehnologa, dok s druge strane nedostaju vrsne zanatlije, stručnjaci i kadrovi sa priznatim licencama.

I podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se do posla teško dolazi. Prema njihovim poslednjim anketama, posao po prvi put, bez obzira na godište, traži 241.148 naših građana.

Šanse da se uposle za manje od mesec dana imaće, međutim, samo 2,2 odsto "srećkovića" dok će se ostali debelo načekati.
Ali postoji mnogo više nezaposlenih, nego što ih je registrovano na Birou. Među "novajlijama" na tržištu rada, prema Zavodu za statistiku, najviše je svršenih srednjoškolaca (150.146), a potom onih koji su završili samo osmoletku (42.304).

Prvoj plati nada se i 27.520 fakultetski obrazovanih, 10.568 onih sa diplomom više škole, ali i 6.893 onih koji nemaju ni osam razreda škole.
[/SIZE]
[SIZE=+0]
[/SIZE]
 
Top