Šta je novo?

Zaposlenima u EPS-u 63 prijave

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Kontrola otkrila krađe i kršenje propisa


Zaposlenima u EPS-u 63 prijave

Blic
U Elektroprivredi Srbije i dalje se krši Zakon o javnim nabavkama, zaposleni kradu sredstva i imovinu kompanije, a interni revizor podneo je čak 63 prekršajne i krivične prijave protiv odgovornih za manje od godinu dana.

217063_elektrodistribucija02-blic-zoran-ilic_f.jpg


Poučeni ranijim iskustvima kada su EPS potresale afere, poput one u „Kolubari”, poslovanje ovog javnog preduzeća već deset meseci kontrolišu interni revizori, koji imaju pravo pristupa svim dokumentima i koji izveštaje podnose generalnom direktoru i odboru za reviziju. Nikola Litvinenko, direktor poslovne funkcije interne revizije i kontrole poslovnog sistema EPS-a, kaže za „Blic“ da je od jula 2011. do aprila ove godine u privrednim društvima EPS-a podneto više prijava protiv zaposlenih, kao i protiv kupaca električne energije ili „trećih lica“, uglavnom zbog krađe imovine kompanije.


- Protiv zaposlenih u EPS-u podnete su ukupno 63 prijave, i to 21 krivična i 42 prekršajne. Prijave su podnete zbog nanete materijalne štete, manjka u blagajni, krađa goriva, materijala, kablova ili zbog nepoštovanja propisa vezanih za bezbednost na radu. Od štete koja je naneta zavisi da li je prijava prekršajna ili krivična - kaže Litvinenko, i dodaje da za sada niko nije ostao bez posla.


Šta je kontrolisano


  • Nabavke u Privrednom društvu „Đerdap“
  • Nabavka brojila u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Nišu i Kragujevcu
  • Javne nabavke u projektu „Kolubara B“
  • Revizija sistema prihoda od prodaje otpadnog materijala u hidroelektrani „Elektromorava“
  • Popis imovine i obaveza u hidroelektrani „Đerdap“ i privrednom društvu „Jugoistok“ iz Niša
  • Javne nabavke u tri preduzeća na teritoriji Kosova i Metohije.


Protiv osoba van sistema EPS-a podneto je 9.549 prijava, od toga 9.393 prijave protiv kupaca struje zbog neovlašćenog priključenja na distributivnu mrežu.

Takođe, internom revizijom zaključeno je da se u ovom preduzeću krši Zakon o javnim nabavkama, ali da to ne znači automatski da su u pitanju kriminalne radnje.


- Kontrolom primene Zakona o javnim nabavkama utvrđene su povrede koje se odnose na sprovođenje nabavki bez primene jednog od postupaka koji su propisani zakonom, pogrešno opredeljenje postupka i realizaciju zaključenih ugovora, kao i da nabavke nisu realizovane na ugovoreni način. Reč je o tome da procedura nije do kraja ispoštovana, ali nije naneta šteta - navodi Litvinenko.


Prema rečima Litvinenka, revizijom je utvrđeno i da su najveći rizici za potencijalne kriminalne radnje neovlašćeno korišćenje sredstava kompanije, namerna zloupotreba nadležnosti i rizik od korupcije osoblja.


[TABLE="class: antre_c back_c_1"]
[TR]
[TD]Čime se bavi interna revizija

Interna revizija, koja je uvedena po ugledu na velike energetske kompanije, ima tri odeljenja - za poslovni sistem, proces i tehnički sistem, i najviše se bavi javnim nabavkama, izvođenjem radova i usluga, ispunjenjem godišnjih planova, gubicima električne energije, naplatom, trgovinom strujom i ugljem. [/TD]
[/TR]
[/TABLE]


 
Top