Šta je novo?

Zaposleni mogu da odbiju da rade

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zaposleni mogu da odbiju da rade ako im preti neposredna opasnost po zdravljeIzvor:
Blic.rs
Uprava za bezbednost i zdravlje na radu pri Ministarstvu rada i socijalne politike saopštila je danas da su poslodavci, zbog niskih temperatura i snežnih padavina, u obavezi da organizaciju rada sprovedu tako da se izbegne obavljanje poslova na otvorenom koji bi mogli da izazovu oštećenje zdravlja zaposlenih.


211069_sneg-foto-a-stankovic10_f.jpg
Kako je navedeno, pozitivnim propisima Srbija nema definisanu minimalnu spoljnu temperaturu, kao i zemlje EU, pri kojoj bi se morao obustaviti rad zaposlenih koji su izloženi štetnom uticaju te temperature.

Rad pri niskim temperaturama podrazumeva prilagođavanje režima rada i organizaciju rada, u toku radnog vremena, preraspodelu radnog vremena, pauze za odmor, obezbeđivanje prostorija za zagrevanje, zaklona, kao i dovoljne količine toplih napitaka."Povodom nastale vanredne situacije, kada postoji potreba za primenu posebnih preventivnih mera pri radu na otvorenom prostoru, a radi bezbednosti i zaštite zdravlja zaposlenih, poslodavci su u obavezi da sprovedu organizaciju rada na takav način da se izbegne obavljanje poslova na otvorenom koji bi mogli da izazovu oštećenje zdravlja zaposlenih", navedeno je u saopštenju.

U skladu sa propisima o bezbednosti i zdravlju na radu, poslodavci su dužni da preduzmu sve preventivne mere, a naročito organizacione i tehničke, sa posebnom obavezom da zaposlenima daju odgovarajuća sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu.

Zaposleni u skladu sa navedenim propisima mogu i da odbiju da rade ako im zbog neobezbeđenih i neodgovarajućih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu, preti neposredna opasnost po zdravlje.
 
Top