Šta je novo?

Zaporožac: Kako je izgledao sovjetski "narodni auto"?

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.329
Zaporožac: Kako je izgledao sovjetski "narodni auto"?
Tokom tri i po decenije, koliko su se proizvodili u fabrici ZAZ u današnjoj Ukrajini, specifični automobili poznati pod zajedničkim imenom Zaporožac važili su za pristupačna vozila u Sovjetskom Savezu. Osim u zemljama Istočnog bloka, prodavali su se i na pojedinim zapadnoevropskim tržištima a stariji čitaoci sigurno se sećaju modela 968 iz sedamdesetih godina 20. veka koji se viđao i na putevima bivše Jugoslavije.

Izvor: B92

Od 1960. do 1994. godine fabrika ZAZ je proizvodila automobile sa motorima sa vazdušnim hlađenjem koji su zahvaljujući niskoj ceni važili za sovjetski "narodni auto". Iako su se brojevi na oznakama vozila vremenom menjali, tokom tri i po decenije ZAZ je praktično izrađivao svega dva modela - prvi, "965" koji je bio baziran na nekadašnjem FIAT-u 600 (1960-1969.) i drugi, nama zanimljiviji, "966" (kasnije "968") mehanički zasnovan na nemačkom modelu NSU Prinz 4.


Zaporožac 968 počeo je da se izrađuje 1971. i, uz manje modifikacije, zadržao se u proizvodnji sve do 1994. godine. Automobil, oblikovan kao sedan sa 2 vrata, bio je vizuelno prepoznatljiv po neobičnim otvorima za vazduh iznad zadnjih točkova (u kasnijim verzijama ova proširenja su uklonjena).


ZAZ 968 bio je pogonjen V4 motorom, koji se nalazio pozadi. Ovaj 1.2 litarski agregat sa vazdušnim hlađenjem proizvodio je 41 ks (30 kW), a snaga se prenosila na zadnje točkove putem manuelnog menjača sa četiri brzine. Skromne mogućnosti motora kompenzovane su malom masom vozila, s obzirom da je automobil bio težak svega 780 kg.


Iako je za neke predstavljao predmet šale, a za druge auto sa izvesnim šarmom, neobičan dizajn i sovjetsko poreklo obezbedili su Zaporošcu mesto u istoriji automobilske industrije.

Hromirani detalji i "škrge" koje su ukrašavale model iz sedamdesetih, nestali su sa kasnijih verzija, pa je ZAZ 968 izgubio deo svog vizuelnog identiteta. Mada ga je vreme odavno pregazilo, izrađivao se sve do 1994. godine.

 
Top