Šta je novo?

Zapadnoškotski beli terijer

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
[h=2]Zapadnoškotski beli terijer (West highland white terrier) [/h]Zapadnoškotski beli terijer - Puno ime ovog psa je veoma dugo i glasi West Highland White Terrier (Beli terijer iz Zapadnog Hajlenda), zbog čega ga često zovu samo "Westie".

Visina:
mužjak i ženka oko 0,28 m
Masa:
od 6 do 8 kg F.C.I.

d6f811fd0c668b06401e12f22b91eabb_S.jpg

Zapadnoškotski beli terijer

Zapadnoškotski beli terijer škotskog je porekla i blizak je rođak kern terijeru, pošto je potomak belih psića koji su se pojavili u nekim leglima kern terijera u 19. veku. Pošto nisu bih priznati kao pripadnici te pasmine, psići su sačuvani i od njih je daljom selekcijom nastala nova rasa.

Nekada odgajan na farmama, a danas skoro isključivo u stanu, zapadnoškotski beli terijer je smeo, tvrdoglav, živahan i veseo pas. Vezan je za gospodare, ali se ne umiljava strancima. Ovaj pas ima temperament svojstven svim terijerima i potreban mu je gospodar koji će mu nametnuti određenu disciplinu, ali istovremeno i razumeti njegov nezavistan i strastven karakter.

Takođe mora da zadovolji njegovu potrebu za kretanjem i skakutanjem na otvorenom prostoru. Zbog privlačnog karaktera i lepog izgleda, danas je popularan u svetu koliko i kern terijer.

Čvrsta građa ovog terijera sjedinjuje snagu i aktivnost. Lobanja mu je široka i blago ispupčena, stop jasno izražen, a nosnik kratak i stanjuje se prema vrhu nosa koji je krupan i potpuno crn. Oči su dosta razmaknute i veoma tamne.

Ne treba da budu okrugle. Uši su male, špicaste i veoma uspravne. Mišićavi vrat stapa se sa kosim plećkama uokvirujući široke grudi. Leđa su prava, slabine jake. Noge su kratke ali vrlo stabilne i jako mišićave.

Rep, dug od 12 do 15 cm, je podignut, ali ne i savijen na leđima. Meka, gusta, kratka poddlaka prekrivena je oštrom dlakom, koja je duga po telu, na glavi nešto kraća i čupava, ali ne pokriva oči i kratka na repu i ušima. Boja dlake je savršeno bela.

životinje.rs
 
Top