Zanimljivosti i anegdote iz života kompozitora

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prokletstvo Devete

Autor: Marija
Izvor: Zanimljivamuzika.com

deveta.jpg

Prokletstvo Devete odnosi se na verovanje da je Deveta simfonija kobna za kompozitora. Naime, prema ovom sujeverju, kompozitor će možda i uspeti da završi Devetu, ali će svakako umreti pre završetka svoje Desete simfonije. Najpoznatije žrtve ovog prokletstva bili su Ludvig van Betoven, Luis Špor, Franc Šubert, Antonjin Dvoržak, Ralf Von Vilijams, Anton Brukner i Gustav Maler.

Ako je verovati Arnoldu Šenbergu, ovo sujeverje počelo je sa Malerom, koji se, po završetku svoje Osme simfonije dobro zamislio. Znao je da je po završetku svoje Devete simfonije Betoven umro, a da Brukner nije uspeo čak ni da završi svoju Devetu. Srećom, Maler nije znao da su i Šubert i Dvoržak bili žrtve prokletstva. Naime, Šubertova Deveta simfonija, poznatija kao Velika simfonija u C-duru, tada je nosila broj 7, a od Dvoržakovih devet, tada je bilo poznato samo 5 simfonija.

GMaler.jpg

Kako bi izbegao prokletstvo, Maler je svoju devetu simfoniju napisao kao simfonijsku kantatu (za tenor i alt (ili bariton) i orkestar), a umesto broja dao joj je ime – „Pesma o Zemlji“. Verujući da više nije u opsnosti, počeo je da piše svoju sledeću simfoniju, kojoj je sada dao broj 9. Na žalost, nije mogao da pobegne od sudbine – umro je pre nego što je uspeo da završi svoju Desetu simfoniju.

ABrukner.jpg

Bruknerova Deveta simfonija bila zapravo jedanaesta koju je napisao: Simfoniju u f-mollu napisao je na poslednjoj godini studija, tako da ona nema broj, a Simfonija u d-mollu imala je tako loše kritike, da ju je sam kompozitor proglasio nevažećom i dodelio joj naziv ‘Nulta’ (iako je bila napisana posle Prve). Dakle, i Bruknera je mučilo sujeverje zbog Devete simfonije, ali ne zbog ‘Prokletstva Devete’, već zato što je bila u istom tonalitetu kao i Betovenova Deveta simfonija. Umro je pre nego što je završio poslednji stav svoje Simfonije br.9.

Kako bi pokušao da objasni ove neverovatne koincidencije, u svom eseju o Maleru, Šenberg je napisao:

„Izgleda da je Deveta limit. Onaj ko želi da ide dalje od toga, mora umreti. Čini se kao da postoji nešto u Desetoj simfoniji što mi još uvek ne treba znamo, za šta još uvek nismo spremni. Oni koji su napisali Devetu, bili su preblizu ovog otkrića…“

Posle Malera, bilo je još kompozitora za koje se govorilo da su dokaz da ‘Prokletstvo Devete’ postoji. Međutim, njihove priče su malo drugačije:

Schnittke.jpg

Svoju devetu i poslednju simfoniju Alfred Šnitke napisao je dve godine pre svoje smrti. Pošto je pre toga doživeo šlog koji ga je skoro potpuno paralizovao, delo je pisao samo levom rukom i to uz puno napora. Partituru Devete simfonije bilo je skoro nemoguće raščitati, tako da je, posle Šnitkeove smrti, njegova žena unajmila mladog kompozitora Aleksandra Raskatova da rekonstruiše delo. Kada je Šnitkeova Deveta najzad izvedena, neki kritičari sumnjali su da je to uopšte Šnitkeovo delo… Inače, Šnitkeova Simfonija br.0 je takođe bila izvođena i snimljena, tako da bi ukupan broj njegovih simfonija trebalo da bude 10.

Aleksandar Glazunov uspeo je da završi samo prvi stav svoje Devete simfonije, ali je na njemu radio skoro 26 godina.

U intervjuu koji je snimljen na dan premijere Devete simfonije Malkolma Arnolda (koja je bila obeležena kao opus 128), kompozitor je izjavio da želi da ovo bude njegova poslednja simfonija. Tako je i bilo, ali je on živeo još 20-tak godina posle toga i pisao sve do opusa 142.

Shostakovich.jpg

Dmitrij Šostakovič, na koga je Malerova muzika imala veliki uticaj, bio je pod velikim pritiskom – njegova Deveta simfonija trebalo je da bude grandiozna himna, koja veliča pobedu Sovjeta nad Nemcima (u II svetskom ratu). Najavio je maestralno delo, sa puno duvača, horom i solistima koji bi veličali tadašnjeg vođu Rusije – Staljina. Međutim, izgleda da se Šostakovič u međuvremenu predomislio – napisao je lagano delo, puno sarkazma, slično ostalim delima koje je pisao u to vreme. Za razliku od Sedme i Osme simfonije, koje su bile tragično-herojskog karaktera, Devetom je dominiralo mnogo vedrije raspoloženje.

Iako su na premijeri Devete simfonije svi bili iznenađeni, izgleda da je Šostakovič na ovaj način poništio ‘Prokletstvo Devete’. Posle Hajdna (104 simfonije) i Mocarta (41 simfonija), on je prvi veliki kompozitor koji je napisao (i završio) više od devet simfonija – napisao ih je ukupno 15.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rasejani kompozitor

Autor: Marija
Izvor: Zanimljivamuzika.com

Osim što je bio univerzitetski profesor, hemičar, lekar i general ruske armije, Aleksandar Borodin je svetsku slavu stekao kao jedan od najpoznatijih ruskih kompozitora. Kako je uopšte uspevao da komponuje pored svih ostalih obaveza, ne zna se ni danas. Zna se, međutim, da je bio vrlo rasejan.

what.jpg

Jednom prilikom, kada je putovao u inostranstvo, carinik na granici ga je upitao za ime njegove supruge, koja je malo pre toga izašla iz auta. Borodin se u momentu zbunio; mozak mu je stao – nije uopšte mogao da se seti kako mu se zove žena! Počeo je da se preznojava, da kašlje, a carinik ga je, sada već ljutito, upitao:

- „Šta to treba da znači? Nemojte mi reći da ne znete kako Vam se zove žena!?“

Kako bi smirio situaciju, Borodin je rekao prvo žensko ime koje mu je palo na pamet. Međutim, carinik ga je i dalje sumnjičavo gledao. U tom momentu, pojavila se i gospođa Borodin. Sav srećan, rasejani kompozitor je pozva:

- „Katja, o draga Katja, molim te, reci mi brzo svoje ime!“
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vagnerov učenik

Autor: Marija
Izvor: Zanimljivamuzika.com

orguljash.jpg

U svetu muzičara postoji anegdota koja se pripisuje dvojici poznatih umetnika – Maskanjiju i Vagneru. Evo verzije u kojoj se pominje Vagner:

Šetajući gradom jedne večeri, Vagner je naišao na uličnog orguljaša. Pažnju mu je privukla melodija koju je orguljaš svirao – bio je to Svadbeni marš iz Vagnerove poznate opere „Loengrin“. Međutim, umesto da mu bude drago, Vagner se razbesneo, jer je orguljaš melodiju svirao toliko brzo da ju je bilo zaista teško prepoznati. Kompozitor se tada predstavio orguljašu, dao mu je bakšiš i objasnio kako treba da svira tu kompoziciju.

Već sledećeg dana snalažljivi orguljaš je na svoj instrument okačio tablu sa natpisom „Vagnerov učenik“! :D
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oproštajna simfonija

Autor: Marija
Izvor: Zanimljivamuzika.com

Hajdn je najveći deo svog života proveo radeći u službi kneza Esterhazija – skoro 30 godina. Zajedno sa svojim muzičarima, pratio je kneza na svim njegovim putovanjima.

Preko leta, knez je uglavnom provodio vreme u svom dvorcu u Esterhaziju (Mađarska). Jednom prilikom desilo se da se boravak u Esterhaziju odužio više nego što je bilo planirano. Muzičari su bilo nezadovoljni, jer su tako dugo bili odvojeni od svojih porodica u Ajzenštatu (Austrija). Hajdn je tada smislio lukav plan. Napisao je Simfoniju sa vrlo neobičnim poslednjim stavom (Simfonija br.45, u fis-molu, poznatija kao „Oproštajna simfonija“). Naime, negde na sredini poslednjeg stava, muzičari su, jedan po jedan, ustajali sa svojih mesta, gasili sveću (koja im je osvetljavala note) i odlazili. Tako su, na kraju, ostali da sviraju jedino Hajdn i koncertmajstor (dve violine). Na ovaj način, Hajdn je knezu suptilno dao do znanja da bi možda mogao da pusti muzičare da se vrate svojim porodicama. Knez je to shvatio i već sledećeg dana svi su se vratili nazad u Ajzenštat.

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Incident u restoranu

Autor: Marija
Izvor: Zanimljivamuzika.com

konobar.jpg

Betoven je bio čovek pomalo čudne naravi, ali je uvek znao šta hoće. Za njega je sve u životu bilo važno. Ne samo muzika, već i neke svakodnevne stvari. Kada je jednom prilikom u restoranu poručio jelo, konobar mu je greškom doneo nešto drugo. Betoven je probao da mu se požali, međutim, konobar je bio izuzetno neljubazan, okrenuo se i otišao. Naravno, Betovena je ovo potpuno razbesnelo. Zato je, čim se konobar ponovo pojavio iz kuhinje, uzeo svoj tanjir sa jelom koje nije poručio (meso u nekakvom sosu) i bacio ga konobaru pravo u lice!

Na nesreću, konobar je u tom momentu nosio gomilu punih tanjira i kada ga je Betoven pogodio, pokušavao je bezuspešno da održi ravnotežu, sve vreme ližući sos koji mu se slivao niz lice. Ova scena je izazvala takav smeh kod ostalih gostiju, da se i Betoven na kraju oraspoložio. Pretpostavljam da je tada dobio jelo koje je tražio još na početku.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bezobrazluk!

Autor: Marija
Izvor: Zanimljivamuzika.com

zdravica.jpg

Poznati finski kompozitor, Jan Sibelius, relativno rano je prestao da komponuje i posvetio se svojoj drugoj ljubavi – kulinarstvu. Njegovo imanje postalo je poznato po čestim zabavama, koje su obično trajale i po nekoliko dana. Na jednoj od takvih zabava bio je prisutan i Janov veliki prijatelj, dirigent Finskog nacionalnog orkestra – Robert Kajanus. Slavlje je trajalo već dva dana i Kajanus se odlično zabavljao. Međutim, kada se probudio sledećeg dana, shvatio je da bi te večeri trebalo da diriguje na koncertu u Petrogradu! Sav u panici, spremio se što je brže mogao i odjurio sa imanja na stanicu, bez pozdravljanja sa domaćinom. Sa stanice se ukrcao na brod do Petrograda i uspeo je da stigne na vreme za koncert.

Sutradan se, zadovoljan zbog uspešnog koncerta, ponovo vratio na Sibelijusovo imanje, gde je žurka još uvek trajala. Videvši ga, Sibelius mu je prišao i, pružajući mu čašu vina, rekao:

- „Pa dobro, Roberte, kakav je to način?! Mi ovde slavimo, a ti toliko dugo sediš u kupatilu!“
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tajna večera

Autor: Marija
Izvor: Zanimljivamuzika.com

vecera.jpg

Poznati kompozitor Hendl bio je čovek vesele naravi. Pošto je voleo društvo i muziku, vrlo često je u svom salonu organizovao druženje sa svojim mnogobrojnim prijateljima. Pri ovakvim susretima, obično je za goste (a i za domaćina) bila obezbeđena i bogata trpeza.

Na žalost, u jednom periodu svog života, Hendl je imao finansijskih poteškoća. To ga je sprečavalo da svoje prijatelje bogato ugosti, ali ih je i dalje zvao na druženje. Na jednom od takvih okupljanja, Hendl je, usred razgovora, iznenada ustao, izvinio se prijateljima i rekao da hitno mora da ode u radnu sobu, jer mu je upravo pala na pamet jedna muzička ideja, koju mora odmah da zapiše, kako je ne bi zaboravio. Naravno da su njegovi prijatelji to razumeli. Međutim, posle nekog vremena, Hendl se i dalje nije pojavljivalo. Zabrinuti, prijatelji su krenuli da ga obiđu, da vide da li je sve u redu. Kada su ga našli, imali su šta i da vide: Hendl se krišom služio ukusnim pečenjem!
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Izvinjava se…

Autor: Marija
Izvor: Zanimljivamuzika.com

Slavni kompozitor i violinista, Antonio Vivaldi, često je bio pozivan da svira u salonima velikana. Tako je jednom prilikom dobio poziv i da održi koncert za kardinala i njegove prijatelje. Vivaldi je taj poziv sa zadovoljstvom prihvatio.

Međutim, u sred koncerta, kardinal se okrenuo jednom od svojih gostiju i započeo veoma bučan razgovor. Videvši da kardinal nema nameru da prekine sa pričom, Vivaldi je prestao da svira. Svi u prostoriji su zbunjeno pogledali u violinistu, a kardinal ga je upitao zašto je prestao da svira. Vivaldi je tada, sa velikim poštovanjem u glasu, odgovorio:

- „Izvinjavam se, eminencijo. Pomislio sam da Vas možda moje sviranje ometa u kakvom važnom razgovoru…
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vožnja na jednom točku

Autor: Marija
Izvor: Zanimljivamuzika.com

kocije.thumbnail.jpg

Poznato je da je veliki violinista Paganini bio pravi virtouz. Na svojim koncertima je vrlo često oduševljavao publiku izvodeći razne trikove na violini. Umeo je, između ostalog, i da odsvira ceo violinski koncert na samo jednoj žici!

Jednom prilikom, posle jednog svog koncerta u Milanu, potražio je kočije, koje bi ga odvezle kući. Kada je upiatao kočijaša koliko će ga koštati vožnja, kočijaš je odgovorio:

- „Za Vas, maestro, 20 lira.“

Paganini se zbunio i upitao zašto je vožnja toliko skupa. Na to mu je kočijaš odgovorio:

- „Zato što me je toliko koštala karta za jedan Vaš koncert, a Vi ste tada ceo koncert odsvirali na samo jednoj žici.“

Paganini mu je tada odgovorio:

- „Nema problema. Platiću Vam vožnju 20 lira, pod uslovom da me do kuće odvezete na samo jednom točku…“
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Neutoljiva glad

Autor: Marija
Izvor: Zanimljivamuzika.com

Poznati barokni kompozitor, Georg Fridrih Hendl, bio je krupan čovek, koji je pisao obimne kompozicije, a i apetit mu je bio pozamašan. Jednom prilikom otišao je u kafanu i naručio 16 različitih vrsta jela, a uz to i liker, vino i pivo. Kelner je primio narudžbinu, postavio sto i otišao. Posle nekog vremena, pošto hrana još uvek nije počela da stiže, sad već veoma gladni Hendl pozvao je kelnera i pitao ga zašto mu ne donosi jelo. Kelner je na to odgovorio da je sve spremno, ali čeka da dođe i ostatak društva, da se jelo ne bi ohladilo. Hendl je na to besno povikao:

- „Kakvo društvo?! Društvo – to sam ja!!!“
 
Natrag
Top