Šta je novo?

Zanati nepopularni, ali donose pare

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Zanati nepopularni, ali donose pare
[/h] Izvor: Tanjug


Beograd -- Zanatska zanimanja poput stolara, fasadera, zidara, armirača, tesara, rukovalaca građevinskom mehanizacijom, tražena su u firmama u Srbiji i inostranstvu.

9725475844f57473b127e4051249526_640x360.jpg
Problem je, kako navodi Dragan Đukić iz Nacionalne službe za zapošljavanje, što u školama koje "proizvode" takve profile nema dovoljno interesovanja za upis.
On je dodao da se isto dešava i kada su u pitanju zanimanja poput livca, kalupara, gde kompanije nude stipendije i siguran posao, ali da u školama nema dovoljno interesovanja ni da se formira jedno odeljenje.
"Svakako da zanatska zanimanja imaju perspektivu kada je reč o mogućnostima zapošljavanja u zemlji ili inostranstvu", rekao je Đukić, smatrajući da je za veće interesovanje kod mladih za ova zanimanja potrebno promeniti sistem vrednosti, ali i status tih profesija.

Govoreći o angažovanju kompanije Putevi Užice na izgradnji olimpijskih objekata u Sočiju, Đukić je naveo da je tokom prošle godine iz NSZ upućeno više od 700 kandidata građevinske i srodne struke za rad u Rusiji, a jedan deo njih prošao je kraće obuke za zanimanja građevinske struke.

Đukić je naveo da je, ipak, nešto slabije interesovanje za druga zanatska zanimanja sa kojima može da se započne sopstveni biznis i da se pristojno zaradi, poput obućara, krojača, instalatera.

U beogradskoj Građevinskoj školi za poslednje tri godine nisu upisali nijednog parketara, prošle godine nijednog stakloresca, krovopokrivača, pa su, prema rečima direktora škole Dragoslava Fatića, prinuđeni da spajaju po dva odeljenja.

"Naša škola je u septembru upisala čitavo jedno odeljenje manje i upisnu kvotu popunili smo 80 odsto", rekao je Fatić i naveo da slične škole u unutrašnjosti Srbije imaju još manje đaka.

 
Top