Šta je novo?

Zamke u kupovini polovnjaka: „Stranci“ često sa duplim papirima

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.913
Zamke u kupovini polovnjaka

„Stranci“ često sa duplim papirima


B. Gigović | 21. 02. 2010. - 00:02h| Foto: Masanori Jošida| Blic Online

Prevaranti se na najrazličitije načine dovijaju kako bi prodali ukradeno polovno vozilo, pa zato iz Uprave kriminalističke policije savetuju da se automobili ne kupuju preko oglasa ili po auto-pijacama bez provere.

14850_auto01-foto-masanori-josida_f.jpg


U kriminalističkoj policiji savetuju da se bez prethodne provere porekla vozila ne kupuju automobili na otvorenim auto-pijacama ili preko oglasa


Kako bi se budući kupac osigurao da će pazariti legalno vozilo, regularnost broja šasije treba da proveri u AMSS, a saobraćajne dozvole u policiji. Zato, izbegavajte auto-pijace jer tamo niko ne proverava poreklo vozila. Na osnovu provere broja šasije može da se vidi da li postoji potraga za tim vozilom u inostranstvu. Međutim, retko ko od kupaca polovnih automobila želi da izdvoji koju hiljadu dinara više. Prema rečima inspektora Ljubinka Jaćovića iz Uprave kriminalističke policije, najbolje je polovno vozilo kupiti preko pravnog lica, odnosno registrovane firme za prodaju polovnih automobila.
– Treba izbegavati da se vozilo kupuje preko oglasa, a da ne bi kupac bio prevaren, neophodno je da se informiše o prodavcu, da proveri da li je automobil registrovan na njegovo ime. Posebno treba izbegavati kupovinu vozila od ovlašćenog lica, (lica koje vozilo koristi po osnovu ovlašćenja), jer se u tom slučaju često radi o prevari – kaže za „Blic nedelje“ Ljubinko Jaćović.
Kako objašnjava naš sagovornik, najčešće se dešava da osoba u inostranstvu prijavi krađu vozila, tamo naplati kasko osiguranje, preveze ga u Srbiju, napravi lažne dokumente, i proda.
– Na takvom vozilu falsifikuju se oznake na šasiji, inostrana saobraćajna dozvola, pa se vozilo kao takvo carini i zatim prodaje „na ime kupca“. To znači da se vozilo prvi put registruje u Srbiji na ime kupca i tako dalje prodaje – objašnjava naš sagovornik.
Međutim, nije retko ni da se iz inostranstva doveze polovno vozilo, pa zatim uoči takvo isto u Srbiji (isti model, boja…) i onda se falsifikuju registarske oznake legalnog vozila. Tada se takođe falsifikuje broj šasije i napravi se i lažna dozvola.
– To je takozvani „blizanac automobil“, jedno vozilo je legalno, a drugo sa falsifikovanim brojem šasije i dokumentima – kaže Jaćović, i dodaje da ako se takvo vozilo i proveri kroz sistem, teško može da se utvrdi da je posredi prevara.
Naš sagovornik kaže da u poslednje vreme ima sve više ovakvih prevara. On navodi još jedan vid prevare, koji je sličan kao i prethodni. Naime, kod vozila ukradenog u zemlji ili inostranstvu, ne prepravlja se oznaka na šasiji već se nađe isto takvo vozilo (koje ima legalnog vlasnika), pa se za to ukradeno vozilo falsifikuju saobraćajna dozvola i registarske tablice. Tako imamo dva vozila istog modela, boje..., registarskih oznaka ali samo je jedno stvarno registrovano.
– Tu se proverom u policiji može utvrditi da se radi o prevari, jer je broj šasije drugačiji od broja stvarno registrovanog vozila. Ali često ljudi kupuju vozila preko oglasa, na pijacama za motorna vozila, i ne proveravaju automobil u policiji. Kupac vidi da vozilo ima domaću saobraćajnu dozvolu i naše tablice, pa misli da ne treba da ga proveri – objašnjava naš sagovornik.
Ovakve prevare se dešavaju svuda po Srbiji, ali po rečima našeg sagovornika, ranije je po broju prevara „vodio“ Srem.
 
Top