Šta je novo?

Zamena ulja u automatskom menjaču

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
53.834
Zamena ulja u automatskom menjaču

atf.jpg


Ulje u automatskom menjaču treba redovno menjati jer dotrajalo i zaprljano ulje doprinosi težem menjanju brzina(naročito kada je menjač hladan), značajno skraćuje radni vek menjača i može dovesti do ozbiljnih i skupih kvarova na sklopu automatskog menjača.

Kako da znate da li je ulje za zamenu

Većina proizvođača propisuje interval zamene ulja u automatskom menjaču koji treba poštovati. U slučaju da nemate podatak o tome kada je ulje u automatskom menjaču poslednji put menjano, dobar način provere kvaliteta ulja je njegova boja. Novo ulje obično ima svetlo crvenu ili svetlo zelenu boju koja vremenom prelazi u crnu. Ukoliko je ulje crno, vreme je za zamenu. Vodite računa da je normalno da ulje vremenom crni tj. da treba razlikovati normalno korišćeno ulje od ulja koje treba zameniti. Ako pri proveri nivoa ulja u automatskom menjaču primetite da je ulje crno i nemate podatak kada je menjano, promenite ulje da biste izbegli moguće kvarove i skuplje intervencije.

Kako zameniti ulje

Napomena: Način zamene ulja u automatskom menjaču varira u zavisnosti od marke i modela automobila. Postupak koji opisujemo važi za neke modele VW Passat, Golf i Jetta. Konsultujte se sa Vašim mehaničarem pre nego što započnete postupak. auto-delovi.org ne snosi nikakvu odgovornost za eventualnu štetu i/ili povrede koje možete prouzrokovati prateći opisani postupak.

Potrebni delovi i oprema


 • Ulje za automatski menjač*
 • Filter ulja automatskog menjača
 • Dihtung filtera ulja
 • Dihtung kartera automatskog menjača
 • Dihtung čepa za ispuštanje ulja
 • Levak, medicinski špric ili ručna pumpa za tečnost**
 • Posuda za staro ulje
*Proizvođaći automobila propisuju koje ulje treba koristiti. Pogledajte servisnu knjižicu za detalje ili se raspitajte u ovlašćenom servisu.
**U zavisnosti od toga da li Vaš automobil ima sajlu za merenje nivoa ulja u menjaču ili čep za dolivanje.

Priprema
 • Parkirajte automobil na ravnu površinu
 • Povucite ručnu kočnicu
 • Osigurajte točkove
 • Postavite komad najlona ispod automobila
 • Sačekajte da se motor i menjač ohlade
 • Koristite zaštitne naocare i rukavice
Postupak


1. Postavite odgovarajuću posudu ispod kartera i skinite čep za ispuštanje ulja (Slika 1). Sačekajte da svo ulje iscuri iz menjača.

1.jpg


2. Kada svo ulje iscuri zavite čep za ispuštanje ulja i polako odvijte vijke koji drze karter (Slika 2). Ostavite dva na suprotnim stranama za kraj. Prihvatite karter rukom, odvijte i poslednja dva vijka i polako ga skinite. Vodite računa da će unutra biti jos ulja.

2.jpg


3.
Ispraznite ulje koje je ostalo u karteru i pažljivo očistite sve nečistoče i metalne opiljke krpom (Slika 3). Skinite stari dihtung i dobro očistite sve ostatke istog sa kartera i kutije menjača.

3.jpg


4.
Očistite magnet(e) koji se nalazi unutar kartera.
(Slika 4)

4.jpg


5.
Odvijte vijke koji drze filter ulja i pažljivo ga skinite. Vodite računa da se u njemu zadržao deo ulja koji može da se prospe. (Slika 5)

5.jpg


6.
Stavite novi dihtung filtera na novi filter (Slika 6) i pažljivo ga montirajte na mesto starog. Nemojte pretezati vijke. Obratite pažnju da li je filter pravilno i potpuno legao u ležiste.

6.jpg


7.
Stavite novi dihtung kartera na karter i montirajte karter.

8. Ukoliko Vaš automobil ima sajlu za proveru nivoa ulja u menjaču, dolite propisanu količinu ulja(pogledati servisnu knjižicu), malo sačekajte, proverite da li je količina ulja u propisanim granicama i pređite na korak

9. Nemojte doliti previše ulja.

Ukoliko ne, odvijte čep za dolivanje ulja na karteru
(Slika 7) i uspomoć šprica ili ručne pumpe polako dolivajte ulje u karter menjača dok ne počne da curi napolje (Slika 8). Zavite čep.

7.jpg


9.
Upalite automobil i držeći kočnicu pustite menjač da radi u svim brzinama po oko 10sec. Nemojte voziti automobil.

10.
Proverite nivo ulja u menjaču i po potrebi dolite.

11.
Za nekoliko dana proverite da li ima curenja na karteru ili čepovima.

8.jpgPreuzeto sa auto-delovi.org
 
Poslednja izmena:
Top