Zaljubim se pet-šest puta u roku od…

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.034
Čokolada i papričice

Zaljubim se pet-šest puta u roku od…

Da li se baš samo muškarci non-stop zaljubljuju, ili ima i onih žena koje svaki dan nalaze nove ljubavi?

zaljubljenost.jpg

Žene su uvek spremne da osuđuju one muškarce koji se zaljubljuju na svakih pet minuta i koji taman kada neko pomisli „vidi ga, napokon se skrasio”, sa smešnim izgovorom odlaze iz mirne luke tražeći drugo utočište. Takvi muškarci nisu baš tako malobrojni, mislim da svako poznaje barem jednog takvog „frajera”. Dešava se da ga jednog dana sretnete sa nekom Jelenom, drugog sa dotičnom Dragicom, trećeg sa čudnovatom Majom, četvrtog vas upozna sa simpatičnom Dašom, a posle nekoliko nedelja vam se poveri da se užasno zaljubio u lepu Ljilju. I svaka od tih žena je, barem neko vreme, bila žena njegovog života! Ali, da li su baš muškarci isključivo ti koji se non-stop zaljubljuju, ili ima i onih žena koje svaki dan nalaze nove ljubavi?

Realno gledano, nije rezervisano isključivo za muškarce takvo ponašanje da im se od samoposluge do posla dopadne minimum nekoliko osoba. Ima žena koje se pravdaju time da su zaljubljive prirode i da zbog toga ne mogu dugo da se zadrže pored jednog muškarca. Na studijama sam upoznala Jelicu, devojku koja je nas nekoliko drugarica svake nedelje upoznavala sa različitim tipovima sa kojima se zabavljala, počev od kolege sa fakulteta, pa vozačem autobusa, sudijom, sportistom... Dva puta je bila pred brakom, više puta se zaklela na vernost verivši se, a onda je dolazilo do toga da je uvek naišao neko novi ko bi je opčinio, pa je odlazila iz tih veza brže nego što je u njih ulazila. A onda mi je prijateljica Tina prepričala slučaj njene rođake Zorane, koja je sa 18 godina došla u Srbiju (živela je pre toga sa porodicom u Japanu), a već je bila verena za mornara iz Kanade. I baš kada je on trebalo da dođe da je obiđe, ona se „smuvala” sa asistentom na fakultetu, pa je Kanađaninu rekla „zbogom”.

– Smrtno se zaljubila u njega, tako nam je bar objasnila, a onda je odlučila da ode na usavršavanje u Francusku i tamo je upoznala momka sa kojim je bila nekoliko nedelja, sve dok nije naišao dečko za kojeg je odlučila da se uda i dovede ga u Srbiju. Posle nekog vremena shvatila je da ga ne voli, pa je odlučila da ode u Kinu, gde se zaljubila u jednog konzula, i „šutnula” ga onog trenutka dok joj se nije dopao Amerikanac sa kojim je dobila dete. Napustila ga je, vratila se ovde i sada je, kaže, u srećnoj vezi sa muškarcem koji opet nije sa ovog područja, a ona ponovo tvrdi da nikad nije bila srećnija – objasnila mi je Tina ljubavnu priču svoje rođake.

Teško je proceniti da li će osobe zaljubljive prirode, kada dođu neke ozbiljne godine, odlučiti da ostatak života provedu samo pored jedne osobe. Psihijatri bi rekli da su im verovatno potrebne brojne seanse da bi se utvrdio koren njihovog lutanja i rešio problem. A, ipak, možda će se promeniti onog trenutka kada zaista upoznaju osobu svog života, svoju „drugu polovinu”... I kada ne dozvole sebi da baš svakoga ko im je iole simpatičan proglase za onog pravog, ili onu pravu.

Danijela Davidov-Kesar
[objavljeno: 13/01/2010]
Politika

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Да ли се баш само мушкарци нон-стоп заљубљују, или има и оних жена које сваки дан налазе нове љубави?
Opet ista priča, opet proturanje teze kako su muškarci ovakvi ili onakvi (mislim na kojekavke "stručnjake", "psihologe", na autora dotičnog teksta). Neću dalje drobiti na tu temu, ne znam čemu potreba da se pravi tolika razlika između polova, kao da smo sa različitih planeta...
A ovo "višestruko" i konstantno zaljubljivanje ima veze sa emocionalnom ne zrelošću, samopouzdanjem, emotivnim lutanjem, egom... :dntknw:

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.034
Opet ista priča, opet proturanje teze kako su muškarci ovakvi ili onakvi (mislim na kojekavke "stručnjake", "psihologe", na autora dotičnog teksta). Neću dalje drobiti na tu temu, ne znam čemu potreba da se pravi tolika razlika između polova, kao da smo sa različitih planeta...
A ovo "višestruko" i konstantno zaljubljivanje ima veze sa emocionalnom ne zrelošću, samopouzdanjem, emotivnim lutanjem, egom... :dntknw:

Slažem se, Re, znaš da i ja to stalno ponavljam k'o "Švaba tra-la-la". Razlikuju nam se samo tela, u svemu ostalom smo slični, ako ne i isti. :)

Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Kako ne volim statistike i generalisanje!

Dojadilo mi već da čitam razne tekstove u kojima su uvek muškarci najgori a žene svetice! Apsolutno iste stvari rade i muškarci i žene! Žene su možda samo u nekim momentima diskretnije...Možda...

A slažem se da ta silna zaljubljivanja zavise od emocinalne zrelosti, samopouzdanja, ega...

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Ah, pravo ste osveženje, lepo je čitati kad neko inteligentno razmišlja, koristi svoju glavu, piše na osnovu ličnog iskustva, ne zauzima odmah gard tvrdoglavo braneći svoju pripadnost nečemu (pa makar i rođenjem)... Hvala :)

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
254
Re, hvala i ovako, zaista svoju lubanju (odn njen sadržaj) vrlo razumno koristiš!
Hvala i Milenčici, svako, ko ŽELI da vidi malo dalje od svog nosa, videće upravo vaša zapažanja.
A likovi koji dele pa zbiraju razne upitnike, pa posle izvlače grrafikone i dijagrame, kroz prezentirane rezultate, verovatno mnogo više prikazuju sebe kakvi jesu, nego što valjano tumače dobijene srednje aritmetičke i ine vrednosti...

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
autor texta koristi totalno glup pristup pojmu ZALJUBITI SE, tj čak vredja to predivno stanje duše... pa kad neko leti s cveta na cvet, ocito da je promasio temu, znači nije se zaljubio.... možda je voleo ili mislio da voli... a voleti je niži stepen zaljublenosti... ja sam u životu mislio tri puta da sam zaljubljen a voleo sam jedno 7 žena a "bavio" se s jedno dvadesetak...sad znam da je samo jedna ona u koju sam zaljubljen u kontinuitetu i koju volim, cenim, poštujem, razumem, pomažem odmažem,kuvam ne kuvam i ama baš sve radim i neradim što pripada životu a dobijam isti eho s druge strane i to u meni zvoni stalno......
MNOGO BRKAMO POJMOVE U SVAKODNEVNOM IZRAŽAVANJU...MNOGO

Natrag