Šta je novo?

Zakon vraća batinu u raj

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Zakon vraća batinu u raj


Patrijarhalna porodica u Srbiji polako nestaje, a sa njom i batine kao vaspitna metoda, kažu sociolozi. Do kraja godine, u Srbiji će fizičko kažnjavanje dece biti i zakonom zabranjeno.

v165748p0.jpgDecenijama unazad, roditelji su se u vaspitavanju dece rukovodili narodnim izrekama "batina je iz raja izašla" ili "ko nije tučen nije naučen".

Patrijarhalna porodica u Srbiji polako nestaje, kažu sociolozi, a sa njom i batine kao vaspitna metoda. Sve je više onih koji smatraju da je lični primer, a ne fizičko kažnjavanje dece, najjače vaspitno sredstvo.

U nekim porodicama u Srbiji, deca gotovo od rođenja trpe najteže fizičko zlostavljanje. Zbog toga je, 2007. godine, od roditelja oduzeto 522 mališana, a 2008. godine njih 600.

Gotovo 5.000 porodica, u kojima živi oko 3.000 dece, pod stalnim je nadzorom nadležnih institucija upravo zbog čestog nasilja. Zabrana fizičkog kažnjavanja dece na snazi je u 20 evropskih zemalja.

Nadležni tvrde da nije reč o porastu nasilja, već se o toj pojava u Srbiji sve više govori. Izmenama porodičnog zakona pomoći će da se takav odnos prema deci promeni.

"Ne možemo mi očekivati da će ova mera odmah na neki način promeniti našu svest, ali kroz sve aktivnosti u okviru preventivnog nadzora, kroz ovu odredbu i kroz aktivnosti drugih državnih organa svakako će se naša svest promeniti", rekao je za Radio-televiziju Srbije (RTS) Dragan Vulević iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Dete koje je izlozeno fizičkom kažnjavanju i zlostavljanju u porodici, postaje nesigurno i počinje da veruje da zaslužuje to što mu se dešava, kažu psiholozi. Kasnije u životu, u nekim budućim odnosima, ili nastavlja ulogu žrtve ili postaje nasilnik.

"Ukidanje, odnosno sankcionisanja fizičkog kažnjavanja, ima smisla jer će dovesti do prestanka ali samo uz čitav paket drugih mera zaštite koji bi povezali sve ostale institucije i stručnjake koji se bave socijalnom zaštitom i opbjedinili njihovo delovanje", kaže porodični psiholog Ljiljana Filipović.

Za najvažniju ulogu u životu, a to je biti roditelj, nema škole. U vremenu mnogih izazova iz okruženja, nasilja, loših uzora, roditeljima je teško da vaspitavaju svoju decu.

Škola roditeljstva bila bi, po mnogima, od pomoći roditeljima da reše probleme sa kojima se suočavaju tokom odrastanja mališana. Nasilnim roditeljima, međutim, moraće da se pozabave odgovarajuće institucije sistema.Izvor: Mondo
 
Top