Šta je novo?

Zaječar - Bruka u Zaječaru: Bebe povijaju pocepanim pelenama

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Bruka u Zaječaru: Bebe povijaju pocepanim pelenamaIzvor:
Blic.rs
Trudnice i njihove bebe u knjaževačkom porodilištu nemaju elementarne uslove za boravak i negu, kao ni lekari za normalan rad. Čim stignu u porodilište, u kojem se od početka godine rodilo samo 60 beba, buduće majke dobijaju spisak s potrepštinama i lekovima koje moraju da kupe.


252727_knjazevac06jasna-ristic-babica_f.jpg
Na spisku su pelene, „pavlovićeva mast“, toalet-papir, sapun, lekovi, injekcije, sve, nabraja babica Jasna Ristić.

- Strašno nam je neprijatno kada moramo da damo spisak trudnicama, porodiljama i njihovoj rodbini. Umesto da im porođaj učinimo lakšim i udobnijim, mi ih u tim teškim trenucima opterećujemo stvarima koje sama bolnica treba da im obezbedi i o čemu ne treba da razmišljaju kada dođu da se porode - priznaje Ristićeva.

Katastrofalno stanje je i u porođajnoj sali. Ginekološki stolovi i oprema s kojom lekari rade stariji su od 30 godina. U sali nema klima-uređaja, pa su muke trudnica koje u takvim uslovima na svet donose decu potpuno neprihvatljive za 21. vek.

- Majkama jedino možemo da olakšamo porođajne muke tako što ih, kada je vruće, hladimo vodom sa česme, druge mogućnosti nemamo. Međutim, kada dođe zima, njima je hladno, jer je grejanje veoma loše, tako da smo tada potpuno nemoćni - objašnjava Ristićeva.

Međutim, tu se muke knjaževačkih porodilja ne završavaju. Klima-uređaja nema ni u šok sobi, a ni u ostalim sobama u porodilištu.

Na temperaturi koja je u porodilištu dosegla 35. stepen Celzijusove skale, mlade majke Dragana Stajić i Ana Dončić u zimskim spavaćicama brižno su dojile tek rođene bebe.

- Posteljina i spavaćice možda i nisu baš kako treba. Vidite i sami koliko se znojim, spavaćica je zimska, prokuvaću - pokazuje Ana Dončić.

Isti problem muči Draganu Stajić, koja brišući znoj sa lica, ali uz osmeh, objašnjava da je „užasna vrućina“.

- Imam utisak da ću u ovoj zimskoj spavaćici doživeti toplotni udar. Ipak, najvažnije mi je što sam sa svojom bebom - kaže Stajićeva.

Stručno osoblje je svesno stanja u kojem se nalazi porodilište, ali kažu da su potputno nemoćni da bilo šta promene.

- Prinuđeni smo da bebe povijamo pocepanim pelenama, a da majkama dajemo stare i pocepane spavaćice. Nemamo ni sredstva za održavanje higijene, već se podovi peru samo vodom. Pored svega toga, nemamo kompresa i mantila koji se koriste u samoj porođajnoj sali, a posebna je priča što nemamo instrumente, sve nam nedostaje - kaže Sladunka Ristić, načelnica porodilišta.

- Nedostatak kompresa i instrumenata znači da ne bismo mogli da obavimo dva porođaja u isto vreme, to ne bi bilo izvodljivo - objašnjava načelnica.


 
Top