Šta je novo?

Zahtevi za restituciju u poštama

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Zahtevi za restituciju u poštama
[/h] Izvor: B92

Beograd -- Rešavanje pitanje restitucije preći će najzad sa teorije na praksu. Agencija za restituciju objaviće sutra "javni poziv za dostavljanje zahteva za restituciju".

1424869014f2e637c0233a283481857_368x207.jpg
Za stare vlasnike ili njihove zakonske naslednike to znači početak priprema za 1. mart, kada će od države zvanično moći da zatraže oduzeto. Zahtevi za restituciju podnosiće se u poštama, a o njima će odlučivati 137. po redu Agencija koju je pre mesec dana formirala Vlada Srbije .
Od građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, preko šuma, stanova i zgrada, do umetničkih dela i porodične srebrnine – sve oduzeto, zašta postoji dokaz o vlasništvu, država se obavezala da će vratiti ili novčano nadoknaditi.

Osim ako u međuvremenu nije prodato, propalo ili nestalo. Stari vlasnici od svoje imovine ne nameravaju lako da odustanu.

"Naša Liga raspolaže sa 150 do 180.000 zahteva koji će biti predati. Otprilike se to slaže i sa brojem kojim raspolaže bivša Direkcija za imovinu Srbije. Mi smo sigurni da će operativno moći tih 150.000 zahteva da se obradi, da će ti službenici koji će biti zaposleni u Agenciji biti stručni, vredni i sposobni da materiju koju država nije mogla 70 godina da reši da reše u vrlo kratkom vremenom roku", kaže Aleksandar Jančič, sekretar niške Lige za zaštitu privatne svojine.

Početak složenog, ali istorijskog procesa označiće objavljivanje javnog poziva. U ponedeljak, 6. februara, javno će biti objavljeno šta sve od 1. marta stari vlasnici treba da podnesu da im država vratila oduzeto.

"Građani obično podnose zahteve u prvim ili u poslednjim danima roka. Verovatno će svi požuriti da podnesu zahteve odmah. Ja im kažem da je bolje da sačekaju da skupe svu dokumentaciju, jer je rok dovoljno dug", navodi Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Objavljivanje javnog poziva za stare vlasnike označiće početak pre svega duge birokrastke procedure za nabavku svih dokumenata i papira čiji je poduži spisak naveden u zakonu, u članu 42.

Razmatrani će biti isključivo zahtevi uz koje je priložena kompletna dokumentacija. A na rešenje Agencije pravo žalbe imaju svi.

"Nadam se da neće biti mnogo žalbi. Ako bi ih bilo mnogo, to bi usložilo postupak i dovelo do toga da se odugovlači dugi niz godina. Jer, posle žalbe ide i upravni spor , pa bi onda imali multuplikaciju predmeta. Hipotetički, ako bi na 150.000 rešenja bilo 70.000 žalbi, to je 70.000 predmeta u Ministarstvu finansija. Hajde, na 75.000 žalbi 30.000 upravnih sporova i sad saberite koliko može d dođe do opterećenja celog sistema ukoliko ne budemo dobro organizovani", upozorava Sekulić.

Zahtevi za povraćaj imovine predavaće se isključivo na šaleterima odabranih 150 pošta u Srbiji. Prva rešenja o obeštećenju u Agenciji očekuju polovinom godine.

 
Top