Šta je novo?

Zahtevi studenata nisu realni

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Ковачевић: Захтеви студената нису реални
Бета
Извор: Политика 26.11.2010.


rektorat444.jpg


БЕОГРАД – Ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић поручио је студентима који су од понедељка најавили радикализацију протеста и штрајк глађу, да су њихови захтеви нереални, јер држава нема довољна средства да их испуни.
Студенти неколико београдских факултета траже да се школовање о трошку државе омогући свима који су током претходне школске године освојили више од 48 бодова. Њихов захтев је и да се прошире квоте за упис на мастер студије.
Ректор универзитета у Београду у изјави агенцији Бета поручио је да већ постоји утврђени буџет, квоте и систем рангирања студената и да то што је неко освојио 48 бодова није гарант да треба и да се школује о трошку државе.
„Са 48 бодова студент стиче право да уђе на ранг листу и ништа друго. Место на ранг листи му обезбеђује буџетско финансирање”, казао је Ковачевић.
Ректор је навео да би волео да већи број студената може да се финансира из државног буџета, али да српска економија није довољно јака за то.
„Реалност је таква да захтеви студената нису оствариви, јер не постоје средства за тако нешто”, казао је Ковачевић.
Студенти су радикализацију протеста најавили за понедељак 29. новембар. Они су прошле недеље предали захтев министарству просвете да се буџетско студирање омогући свим студентима који имају 48 и више бодова, као и да се прошире квоте за упис на мастер студије, али су добили негативан одговор.
Министар Жарко Обрадовић изјавио је да министарство нема пара да испуни те студентске захтеве и плати свим студентима школарину.
 
Top