Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
Zagreb Cappuccino (2014)
screen.pngZagreb-Cappuccino-2014-SF.png
info.png
Film, Hrvatska
Trajanje: 74 min.
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: Vanja Sviličić
Glume: Mila Elegović, Nela Kocsis, Jadranka Elezović, Igor Kovač, Robert Budak, Dušan Gojić


U hrvatskoj kinematografiji postoji svemir koji je svjetlosnim godinama odvojen od stvarnosti, a u tom svemiru hrvatski filmaši snimaju filmove. Jedan od takvih filmova je i ‘Zagreb Cappuccino’ koji paradoksalno govori o faktografski utemeljenoj geografskoj lokaciji (Zagreb, podsljemenska zona nekretnina, zagrebački kafići (u kojima se umjesto capuccina piju alkoholna pića), ali ne govori ništa o stvarnim problemima ovog grada ni njegovih stanovnika, a problemi koji su prezentirani jednako bi mogli pritiskati bilo koje sredovječne urbane junakinje od New Yorka do New Delhija.

Konkretno, debitantski film redateljice govori od dvije prijateljice u godinama na granici biološke fertilnosti koje su, svaka na svoj način, razočarane životom. Jedna je situirana, ali rastavljena, a druga, neodgovorna i nesvjesna svojih godina i obveza, dezorijentirana mladenačkim iluzijama. Nedostatak tema za razgovor između njih i ostalih likova u filmu ne djeluje kao autorska namjera (jer šutnja ili nesadržajni razgovori mogu u punom filmskom kontekstu puno toga govoriti), već je konvencija i praznina činjenično stanje filma.

Glavni likovi, to jest te dvije prijateljice koje se sreću nakon nekog vremena (i povremeno djeluju kao da se tek upoznaju) nemaju nekih zajedničkih tema, sve se svodi na površne odnose. Jedna od njih je u fazi rastave, a druga je iz nekog razloga (koji ćemo naknadno saznati), došla u posjet. Izgubljene u vremenu i prostoru svoje izgubljene mladosti, krenut će u noćnu zabavu, na neki plesnjak na kojem sudjeluje dolazi mlađa populacija, i na kraju završiti s dva tipa kod njih u stanu. Mnoge mogućnosti koje daje ovakav razvoj radnje ostaju neiskorištene, a ostaje didaktička anegdota o oslobađanju od bračnih konvencija i moralni obrazac kojim se buduća majka (i nesvjesno) zaštiti od seksualnog iskustva. Površni i konvencionalni životni odnosi, psihološke dvojbe koje se s pozicije egzistencijskih problema u kojima ljudi žive ili jedva mogu živjeti,čine nerelevantni.
screen.pngqtIyJOf.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena od urednika:
Top