Šta je novo?

Zabune oko neplaćenih računa

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056


Zabune oko neplaćenih računa


Izvor: NovostiBeograd -- Da li su predmeti o prinudnim izvršenjima po tužbama JKP "Infostan" zastareli ili su povučeni posle otplate duga, pitanje je koje je teško razmrsiti.


11473101494ee08c6a79856381094330_orig.jpg


Prošle godine u ovo vreme na stolovima sudija je bilo milion i trista hiljada predmeta iz ovog komunalnog preduzeća.

Beograđani, koji su se ovih dana javljali "Novostima", kažu da primaju pisma iz suda o obustavljanju predloga za izvršenje. U obrazloženju se navodi da je izvršni poverilac ("Infostan") povukao predlog za izvršenje, a oni nisu ni bili obavešteni da im nešto duguju. Iz ovog preduzeća su nam samo kratko saopštili da ne odustaju od tužbi za naplatu potraživanja.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Osim troškova koje je imao "Infostan", akcijom ovog komunalnog preduzeće u nezavidnoj situaciji našao se i sam Prvi sud. Tačnije, nadležne sudske vlasti morale su da donesu odluku i da svim sudijama omogući da koriste svoje pečate u ovom postupku, a osim toga tu su i potrošene olovke, vreme... Ovome treba dodati i činjenicu da je toliki broj predmeta opteretio sudove tako da drugi građani nisu mogli da završe svoj posao. Ipak, najveća šteta po sud mogla bi da nastane ukoliko bi neko oslobodio "Infostan" plaćanja taksi.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]


Dok u slučaju velikih dužnika koji godinama ignorišu račune i sudske pozive, i sa milionskim iznosima, "na vratu", čekaju izvršitelje, ima sugrađana koji se zabrinu i na samu pomisao da nešto može da im stigne iz suda. Karakteristični su slučajevi sa greškama, ali su česti i oni koji se kunu da dugove - nemaju.


"Dobila sam rešenje o obustavi izvršenja na osnovu nekakvog duga iz 2005. godine. Nisu me obavestili da dugujem, niti da treba da dođem na sud, a račune sam redovno izmirivala. Šokirana sam da neko može da me tuži, da ne učestvujem u procesu i da na kraju odustanu od suđenja", rekla nam je M. T. penzionerka sa Novog Beograda.

Na drugoj strani grada u Žarkovu, opet penzionerka O. P. koja tvrdi da nema neplaćenih dugovanja, a nije bila lenja da ode u radnu jedinicu i ustanovi da je u pitanju greška. Ona postavlja pitanje da li je sam dopis o odustajanje od tužbe uznemiravanje iz suda ili "Infostana".

"Nikad nisam bio tužen, a plaćam račune na vreme. Dobio sam tri rešenja i svaki put se drugi sudija potpisuje, a sve se odnosi na navodna dugovanja iz 2004. i godinu dana kasnije. Priznanice da sam platio imam za taj period. Nešto mi tu nije jasno, ko se igra sa poverenjem građana?", kaže Slobodan S. iz naselja Cerak Vinogradi.
 
Top