Šta je novo?

Zabrinjavajući rezultati na Atlantiku: Cirkulisanje okeana usporava i ova mapa to dokazuje

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
63.621
Prvih osam meseci ove godine, temperature kako okeana, tako i kopna, najviše su od 1880. godine. Globalno zagrevanje je realnost. Ipak, ako pogledamo u mapu, videćemo da postoji jedan deo planete koji iskače iz šablona, a razlog za to je zabrinjavajuć

Foto: NOAAs National Centers for Environmental Information, Temperature na moru i kopnu od januara do avgusta 2015. godine

Godina 2015. jedna jeod najtoplijih godina od kada se temperatura prati naglobalnom nivou. Prvih osam meseci rezultati merenja kako okeana, tako i kopna, najvši su od 1880. godine. To je samo poslednji u nizu dokaza da su globalno zagrevanje i klimatske promene realnost.

Ipak, ako pogledamo u mapu temperatura, videćemo da postoji jedan deo planete kojiiskače iz šablona.

U severnom Atlantiku, južno od Grenlanda i Islanda, zabeležene su rekordno niske temperature na površini okeana. Šta se tu zapravo dešava i šta to znači?
1441093000_ap%20Becky%20Bohrer.jpg

Foto: AP, Topljenje glečera na Aljasci

Šef NOAA-e (Nacionalna administracija za more i okean/National Oceanic And Atmospheric administration OAA's National Centers for Environmental Information ) Deke Arndt potvrdio je za Vašington Post da su nalazi tačni - iznad dela severnogAtlantika u prethodnih osam meseci je zabeležene su rekordno niske temperature.

"U ovoj oblasti imamo dosta meteoroloških bova, tako da su rezultati opservacija pouzdani", rekao je Arndt.

Iako još uvek ne postoji opšti konsenzus po ovom pitanju, dobar deo naučnika sumnja da hlađenje u ovoj oblasti nije slučajnost već deo procesa od kojeg eksperti za klimu već dugo strahuju - usporavanje cirkulacije Atlantskog okeana.
IMG_1435757281.jpg

Foto: AP, Madriđani se hlade u gradkoj fontani

U martu, nekoliko najistaknutijih svetskih stručnjaka za klimu, među kojima su biliStefan Ramstorf (Potsdamski institut za istraživanje klime) i Majkl Man (Pen Stejt), objavili su tekst koji se bavi upravo ovim problemom. Takozvana termohalinska cirkulacija u ovom delu Atlantiku slabi. To se ne odnosi na Golfsku struju već samo na njen južni krak.

Struju pokreću razlike u temperaturi i salinitetu okeana. Hladna slana voda u Severnom Atlantiku tone jer je gušća, a topla voda sa juga dolazi kako
bi zauzela njeno mesto, noseći sa sobom ogromnu toplotnu energiju.
1440067296_ap%20glecer%20AP.jpg

Foto: AP, Glečer

Ono što zabrinjava jeste to što veća količina hladne, slatke vode može teoretski daporemeti ceo sistem. U tom slučaju gusta hladna voda ne može da potone što dalje slabi cirkulaciju. Za to je u slučaju zabeleženom na mapi odgovorna ogromna količina leda koji se topi na Grenlandu.
IMG_1437204872.jpg

Foto: Nebojša Mandić, Vrućina u Beogradu

"Očekujem da će se slabljenje ove struje nastaviti, jer se led sve brže topi na Grenlandu i sve više doprinosi hlađenju morske vode", rekao je Ramstorf.

"Severni Atlantik je praktično jedini deo planete koji se opire globalnom zagrevanju, i čak se ohladio", napisao je ranije Ramstorf u pismu Arndtu.

Ovo neće dovesti do scenarija "Dan posle sutra" (koji je slobodno baziran upravo na ovom klimatskom faktoru), ali će svakako biti brojnih posledica, kao što su svedrastičnije razlike u temperaturama na severu i jugu i sve ekstremnije vremenske nepogode koje će biti jako teško predvideti, a kamoli sprečiti.

(Newsweek.rs/washingtonpost.com)
Foto izvor: NOAA's National Centers for Environmental Information (Dara Source: GHCN-M version 3.3.0 & ERSST version 4.0.0)


izvor :newsweek.rs
 
Top