Šta je novo?

Zabranjeno bogosluženje u još jednom manastiru

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Zabranjeno bogosluženje u još jednom manastiru


Vladika Atanasije je nastojatelju i bratstvu manastira Devine Vode, kod Zvečana, zabranio pričešće i održavanje bogosluženja 40 dana.

v166225p0.jpg


Administrator Eparhije raško-prizrenske je ovakvu odluku doneo zbog neposlušnosti i nepoštovanja odluke Sinoda Srpske pravoslavne crkve, saopštila je eparhija.

Vladika Atanasije je doneo odluku da u manastira Devine Vode kod Zvečana, jeromonahu Romanu i bratstvu ovog manastira zabrani pričešće i sveštenodejstva do završetka prolećnog zasedanja arhijerejskog Sabora SPC.

Kako je navedeno u odluci, za ovim potezom administrator je posegao "zbog neprihvatanja kanonski postavljenog episkopa i odbijanja da se odazovu dvostrukom arhipastirskom pozivu skoro dva meseca, kao i zbog zavere i kršenja kanonskog i monaškog reda i poretka“.

Ovom odlukom zabranjuje se i služenje nekom drugom sveštenom licu u ovom manstiru u narednih 40 dana.

Administrator Eparhije raško-prizrenske, vladika Atanasije, zabranio je 2. aprila, uoči vaskršnjih praznika, bogosluženja i pričešća monasima u manastiru Crna Reka, zbog buntovničkog ponašanja, a istu meru vladika Atanasije je desetak dana pre toga odredio i prema monasima u manastiru Svetih Arhangela, kod Prizrena.


Zabrana bogosluženja monasima u manastirima Crna Reka i Sveti Arhangeli takođe važi 40 dana i za to vreme monasi ne mogu ni da se pričešćuju.

Ovo je mera koja se retko primenjuje u pravoslavnim manastirima.

Na Kosovu je uvedena pošto su monasi iz manastira Crna Reka i Svetih Arhangela, lojalni razrešenom vladiki Artemiju, u više navrata demonstrirali neposlušnost i nepoštovanje odluke Sinoda Srpske pravoslavne crkve o imenovanju administratora Eparhije raško-prizrenske.Izvor: Tanjug
 
Top