Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
28.05.2009
Poruka
27
ZABRANJENI

1gDgzKo.jpg


Ustavni sud Srbije 2011. i 2012. zabranio je rad ultradesničarskih organizacija Nacionalni stroj i Otačastveni pokret obraz. Odluci suda značajno su doprineli napad pripadnika Obraza na učesnike Parade ponosa u Beogradu 10. oktobra 2010. i napad pristalica Nacionalnog stroja na učesnike antifašističke šetnje u Novom Sadu 7. oktobra 2007.

Nekoliko godina kasnije neregistrovana neonacistička grupa "Nacionalni srpski front" iza koje navodno stoji vođa Nacionalnog stroja Goran Davidović obeležila je godišnjicu NATO bombardovanja. Par meseci ranije Obraz je organizovao akciju "Oslobodi Srbiju". Državne institucije nisu reagovale.

Vođa Obraza Mladen Obradović osuđen je na dve godine zatvora zbog izazivanja nereda na Paradi ponosa, a na zatvorske kazne osuđeno je još 12 pripadnika Obraza. Apelacioni sud je 2013. ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje. Najnovijom presudom iz 2016. godine svi pripadnici Obraza su oslobođeni.

U Višem sudu u Novom Sadu 25. maja biće održano pripremno ročište u predmetu protiv vođe Nacionalnog stroja Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića osumnjičenih da su napadom na učesnike antifašističke šetnje izazvali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost. Postupak protiv ostalih optuženih u međuvremenu je obustavljen. Davidoviću se sudi u odustvu jer se nalazi u bekstvu, a on je nedavno iz Italije najavio da će se pojaviti na ročištu.

Autori filma: Filip Vidojević i Darko Šper

(Maj, 2016.)


Kod:
http://www.filefactory.com/file/6ynd7b2uul3l/Zabranjeni%20%28RTV%2C%202016%29.mp4
 
Top