Šta je novo?

Zabranili prodaju pršute i sira na zelenoj pijaci u Novoj Varoši

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Odluka veterinarske inspekcije iznenadila proizvođače


Zabranili prodaju pršute i sira na zelenoj pijaci u Novoj Varoši

Izvor: Blic Željko Dulanović | 10. 04. 2011. - 00:02h

NOVA VAROŠ - Republička veterinarska inspekcija zabranila je prodaju sira, kajmaka, pršute i slanine na tezgama zelene pijace u Novoj Varoši jer Komunalno preduzeće „3. septembar”, koje gazduje gradskom tržnicom, nije obezbedilo adekvatne sanitarne uslove za prodaju suhomesnatih proizvoda i belog mrsa, tradicionalnih proizvoda ovoga kraja.

132678_nova-varos2_f.jpg


Zelena pijaca u Novoj Varoši jedna je od retkih pijaca u jugozapadnoj Srbiji koja nema zatvoren objekat za prodaju proizvoda životinjskog porekla. Suvo meso i sir prodaju se u lošim higijenskim uslovima, pa je na adresu inspekcijskih službi poslednjih meseci stiglo više pritužbi gostiju Zlatara i putnika obližnjom magistralom ka moru da oblaci prašine obavijaju tezge i izloženu robu.

– Prema pravilniku o prometu namirnica životinjskog porekla, neophodno je da deo zelene pijace na kojoj se prodaju suhomesnati i mlečni proizvodi bude u zatvorenom prostoru, sa vitrinama i rashladnim uređajima, kao i toplom i hladnom vodom i sanitarnim čvorom. I pored upozorenja i ostavljenog roka, Komunalno preduzeće nije otklonilo nedostatke i obezbedilo adekvatne uslove, pa je odluka o zabrani prodaje, nažalost, jedino moguće rešenje – kaže Mustafa Kratovac, republički veterinarski inspektor.


Pijaca bez vode i toaleta

Na zelenu pijacu sa stotinak tezgi uskoro bi inspekcije, kažu upućeni, mogle da stave katanac, jer tržnica u centru grada nema javnu česmu, dok javni toalet zbog čestih zapušenja kanalizacije ne radi već godinama. Gradska pijaca je renovirana pre desetak godina uz pomoć donatora i tada je, kako se tvrdi, propuštena idealna prilika da tržnica dobije sve neophodne objekte koje bi prema zakonu trebalo da ima.
U Komunalnom preduzeću „3. septembar” kažu da su kod Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju opštine naručili projekat objekta za prodaju, koji će biti podignut na delu zelene pijace sa dvadesetak tipskih tezgi na kojima se trenutno prodaju suhomesnati proizvodi i beli mrs. Do izgradnje objekta komunalci će morati da obustave zakup tezgi i naplatu pijačarine proizvođačima namernica životinjskog porekla.

– Zbog situacije u kojoj se preduzeće nalazi, neophodna nam je pomoć u izgradnji i opremanju objekta koji zadovoljava sve zakonom propisane uslove. Sa registrovanim proizvođačima suhomesnatih proizvoda ovih dana će biti raskinuti ugovori o zakupu tezgi potpisani početkom godine na period od šest meseci, a malobrojnima koji su izmirili sve obaveze biće vraćen deo zakupnine. Proizvođačima sira najplaćujemo samo pijačarinu jer zbog male količine izloženog belog mrsa i po nekoliko poljoprivrednika deli jednu tezgu – kaže Ljubiša Nedović, direktor Komunalnog preduzeća „3. septembar”.

Komunalno preduzeće je na zelenoj pijaci istaklo obaveštenje o odluci veterinarske inspekcije. Uprkos zabrani, međutim, proizvođači i dalje na pijačnim tezgama kupcima nude suhomesnate proizvode i beli mrs rizikujući zaplenu robe i prekršajnu prijavu.

– Ceh će opet platiti proizvođači i kupci. Komunalno preduzeće i opština nam nisu ponudili prelazno rešenje, pa ćemo i dalje beli mrs iznositi na zelenu pijacu sve dok nas inspekcija ne otera. Na to smo jednostavno prinuđeni. U sela sve ređe zalaze nakupci, pa je za nas ovo jedini način da prodamo bar deo proizvedenog sira, zaradimo koji dinar i unovčimo svoju muku – kažu poljoprivrednici iz sela u okolni Nove Varoši.
 
Top