Šta je novo?

Zabrana fizičkog kažnjavanja dece

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.743
Zabrana fizičkog kažnjavanja dece

Radio 021 05.04.2010 13:56Najavljene su izmene Zakona o porodici kojima bi trebalo da bude zabranjeno fizičko kažnjavanje dece. Predstavnici Saveta za prava deteta ističu da su ove izmene nužne jer su analize pokazale da je nasilje nad decom u porastu od 2005. godine.

Očekuje se da ove izmene Zakona uskoro uđu u skupštinsku proceduru i budu usvojene. Brzom usvajanju nada se i Dragan Vulević iz Ministarstva za socijalnu politiku, koji naglašava da neće same izmene Zakona odmah obeshrabriti roditelje da tuku decu, jer je potrebno da prođe još dosta godina dok se ne promeni svest ljudi i dok se roditelji ne odviknu od kažnjavanja dece batinama.

"U Švedskoj je ovaj sistem primenjen pre dvadeset godina. Tada se tek devet odsto roditelja izjasnilo da nije primereno kažnjavati decu batinama. Nakon svih ovih godina, čak devedeset odsto roditelja u ovoj zemlji smatra da nema potrebe tući dete. Upotreba fizičke sile stvara od deteta budućeg nasilnika. Onaj ko je vaspitavan uz upotrebu fizičke sile postaje nasilnik, i onda se mi čudimo zbog čega imamo toliko prijavljenih slučajeva fizičkog nasilja u porodici", navodi Vulević za Radio 021.

Vulević navodi da je u toku 2008. godine bilo 5.500 prijavljenih slučajeva nasilja nad decom, a oko 600 dece je privremeno oduzeto roditeljima. On kaže da fizičko kažnjavanje dece narušava njihovo dostojanstvo i da je lično zainteresovan da zakon bude promenjen i da roditelji prestanu da kažnjavaju decu.

Slušaoci Radija 021 smatraju da treba napraviti razliku između kazne i zlostavljanja i da nikome nije naudila ćuška po guzi. Jedna slušateljka navela je da država ne daje alternativu roditeljima niti ih podučava kako da budu dobri roditelji, a spremna je da ih kažnjava ukoliko vaspitavaju decu na način koji smatra neprihvatljivim.


 
Top