Šta je novo?

Za šta će se oduzimati dozvola od 1. novembra

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.791
Za šta će se oduzimati dozvola od 1. novembra


27. oktobar 2010. 01:07


Pravilnici o načinu vođenja evidencija o kaznenim poenima i oduzimanju vozačkih dozvola i o izvršenju mera zabrane upravljanja vozilom, primenjivaće se od 1. novembra i predviđaju jasne procedure i uvođenje jedinstvenog registra za kaznene poene.

v187121p0.jpg


Kazneni poeni izrečeni pravosnažnim odlukama nadležnih organa biće evidentirani u jedinstvenom Registru o kaznenim poenima vozača, koji će se voditi u jedinstvenom informacionom sistemu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Poeni više neće biti upisivani u službene beleške, već će biti zavedeni u kompjuterski sistem.


Kada vozač sakupi 18 poena ostaje privremeno bez dozvole, a vreme do ponovnog dobijanja vozačke dozvole nije ograničeno i može trajati duže od dve godine.


Vozač kome je jednom već oduzeta dozvola zbog sakupljenih 18 bodova sledeći put će izgubiti dozvolu ako sakupi 15, pa zatim sa sakupljenih 12 poena.


Poeni za saobraćajne prekršaje se poništavaju posle dve godine.


Kada vozač dobije presudu o zabrani upravljanja zbog kaznenih bodova, prvo će morati da plati za sve prekršaje koje je učinio. Posle toga će morati da dobije zaštitnu meru koju određuje sud, zatim još 90 dana mirovanja, kada sledi novi lekarski pregled i obavezna predavanja u Agenciji za bezbednost saobraćaja.


Kada sve to završi moraće da položi stručni ispit iz unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja i tek kada ispuni sve te uslove dobiće ponovo vozačku dozvolu.


Ako vozač napravi više prekršaja, kazneni poeni se određuju za svaki slučaj, a izriče se jedinstvena kazna, koja predstavlja zbir pojedinačno utvrđenih poena.


Kada ovlašćeni radnik organizacione jedinice ministarstva, kod koje se vozač vodi u evidenciji, na osnovu uvida u registar, utvrdi da su za određenog vozača ispunjeni propisani uslovi za oduzimanje dozvole, istog dana, a najkasnije u roku od tri dana, pokrenuće postupak radi oduzimanja dozvole.


U rešenju o oduzimanju dozvole biće određen rok u kome je vozač dužan da preda dozvolu i taj rok ne može biti duži od tri dana od dana prijema rešenja.


Ovlašćeni radnici ministarstva, na osnovu podataka iz registara, najkasnije u roku od pet dana od evidentiranja mere dostavljaju saopštenje o vremenu trajanja izrečene mere.Sistem kaznenih poenaNovi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, počeo je da se primenjuje 10. decembra 2009. godine.
Kazneni poeni su jedna od najvecih novina i primenjuju se od 1. januara ove godine i mogu se dobiti i za prekrsaje za koje nisu predviđeni, ukoliko je njima izazvana saobraćajna nezgoda.

Nema prekršaja za koje se može dobiti samo jedan kazneni poen, osim ukoliko tim prekršajem nije izazvana saobraćajna nezgoda, a vozač odjednom može da dobije maksimalno 17 negativnih poena.


Tako se za nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, nepoštovanje prvenstva prolaza, nevezivanje pojasa, vozaču može upisati jedan negativan poen, ukoliko je tim radnjama izazavao saobraćajnu nezgodu.


Dva boda su za nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu, kretanje u nedozvoljenom smeru u jednosmernoj ulici, vožnju pijane ili drogirane osobe na biciklu i motoru.


Za nezaustavljanje pored vozila za prevoz dece, kada mališani ulaze ili izlaze iz vozila, posedovanje i korišćenje antiradar uređaja, kao i za vožnju u stanju umerene alkoholisanosti, predviđena su tri poena.


Četiri boda su kazna za neprilagođenu brzinu, nebezbedno preticanje, nepropuštanje dece, slepih, invalida i osoba sa štakama na pešačkom prelazu.


Za upotrebu mobilnog telefona u vožnji, neispravne pneumatike i uređaje za upravljanje, za vlasnike probne vozačke dozvole koji upravlja autom bez prisustva iskusnijeg vozača sa petogodišnjim iskustvom, predviđeno je pet kaznenih poena.


Šest bodova je za vozača koji prođe kroz crveno i žuto svetlo, pretiče i obilazi s desne strane, vozi dete mlađe od 12 godina ili pijanu, ili drogiranu osobu na prednjem sedištu.


Sedam kaznenih bodova je za vožnju brzinom koja je od 51 do 70 kilometara na sat veća od dozvoljene, kao i vožnju trakom u kojoj je svetlosnim znakom zabranjeno kretanje.


Osam bodova je kazna za vožnju pod dejstvom narkotika, nepoštovanje znakova policijskog vozila koje se kreće ispred, nezaustavljanje, ukoliko se vozilo kreće ispred policijskog vozila koje daje znake upozorenja.


Za vožnju u stanju teške alkoholisanosti, uzimanje alkohola ili psihoaktivnih supstanci za vreme uviđaja predviđeno je 10 kaznenih poena, dok je za vožnju u stanju veoma teške alkoholisanosti predviđeno 12 poena.


Vožnja bez dozvole, osim ako je dozvoli istekao rok važenja, vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi, odbijanje alko-testa i testa na droge, vožnja noću bez svetla, sankcionišu se sa 14 kaznenih poena.


Sa 15 bodova kažnjavaju se nasilnička vožnja i vožnja u stanju potpune alkoholisanosti, a ukoliko osoba bez vozačke dozvole izazove i saobraćajnu nesreću, biće joj upisano 16 poena, dok se sa 17 bodova kažnjavaju vinovnici saobraćajne nesreće prilikom nasilničke vožnje.


(Tanjug) 
Član
Učlanjen(a)
12.01.2010
Poruka
472
Počinje upisivanje kaznenih poena

Poeni se ne upisuju u vozačku

Vozač koji sakupi 18 kaznenih poena, od trenutka kada dobije rešenje o oduzimanju vozačke dozvole, ima rok od tri dana da je preda.

8539834024cca7c51dd0f2701676693_extreme.jpgKazneni poeni, koje vozači dobiju kršeći saobraćajne propise, počeće da se registruju u centralnoj informacionoj bazi MUP-a Srbije od 1. novembra 2010. godine. Kako kažu u MUP-u Srbije, registar će sadržati podatke o vozaču i dozvoli, o odlukama izricanja kaznenih poena i njihov broj. Kazneni poeni neće biti upisivani u vozačku dozvolu, a vozač će moći, samo na sopstveni zahtev, da zna koliko ih ima. Registar će evidentirati i podatke o zabrani upravljanja vozilom domaćih i stranih vozača, koji će o vremenu trajanja ove mere biti obavešteni za pet dana.

– Procedura je takva da će kazneni poeni biti izbrisani ukoliko vozač u sledeće dve godine ne učini nijedan prekršaj. Takođe, za svaki sledeći prekršaj kazneni poeni biće sabirani, odnosno izbrisani po isticanju dve godine za svaki pojedinačni prestup. U to vreme neće se računati zabrana upravljanja vozilom. U trenutku kada vozač stekne 18 kaznenih poena, kompjuter u centralnoj registarskoj bazi će to signalizirati – objašnjavaju u MUP-u Srbije.

Vozač se tada, kako kažu naši sagovornici, oglašava nesavesnim, protiv njega se pokreće upravni postupak i oduzima mu se dozvola na određeni period.

– Prema novim pravilnicima o načinu vođenja evidencije o kaznenim poenima i oduzimanju vozačkih dozvola i o izvršenju mera zabrane upravljanja motornim vozilom, koji počinju da se primenjuju od 1. novembra 2010. godine, postupak oduzimanja vozačke dozvole pokreće se istog dana, a najkasnije za tri dana. U trenutku kada primi rešenje o oduzimanju dozvole, vozač će morati ovaj dokument da preda najkasnije za tri dana – kažu u policiji.

Da bi dobio nazad dozvolu, vozač će prvo morati da plati sve novčane kazne, koje su mu propisane i da izdrži kaznu zatvora ukoliko je izrečena.

– Posle svega, mora da prođe još 90 dana da bi krenuo u proceduru vraćanja dozvole. Ta procedura podrazumeva lekarski pregled, pohađanje seminara unapređenja znanja i polaganje testova, koje organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja. Ni tu se ne završava kazna za nesavesnog vozača, već mu se limit kaznenih poena smanjuje za tri. Tako da mu se sledeći put dozvola oduzima sa sakupljenih 15 negativnih poena, odnosno 12 do najmanje devet. Nema ograničenja koliko puta nekome može da se oduzme dozvola – napominju naši sagovornici.

Od novembra vozači će na svojim četvorotočkašima morati da imaju i najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri letnje gume sa dubinom šare od najmanje četiri milimetra, kao i upotrebu lanaca na pogonskim točkovima kada to vremenske prilike zahtevaju.

Dva meseca kasnije, od januara 2011. godine vozači dobijaju nove automobilske tablice i saobraćajne dozvole. Ivica Dačić, ministar policije, očekuje da će u 2011. godini biti izdato više od dva miliona novih registarskih tablica i saobraćajnih dozvola.

– Od januara sledeće godine počeće izdavanje novih tablica, saobraćajnih i vozačkih dozvola sa čipom. Nove saobraćajne dozvole omogućiće produžavanje registracije bez dolaska u policijsku stanicu, odnosno, registraciju će biti moguće produžiti na tehničkom pregledu vozila. Ideja je da se svi lični dokumenti građana u budućnosti svedu na jedan, ali je problem to što su neki dokumenti izdati pre drugih i što međusobno nisu kompatibilni – rekao je Dačić. Pored novih registarskih tablica i saobraćajnih dozvola, od januara će se izdavati i registarske nalepnice za vetrobran. Nalepnice će biti menjane na godinu dana, prilikom obnove registracije, dok će tablice i saobraćajna dozvola, biti izdavane na sedam godina.

Ministar policije je napomenuo da je ideja MUP-a Srbije „da se u budućnosti definiše jedan digitalni sistem i da se na čipovima dokumenta nađu svi podaci, ali da bi trebalo naći tehnološko rešenje kako da oni budu promenljivi, a da ne mora da se izdaje novi dokument”.

„Koridor 10” pod kamerama

Ceo Koridor 10 će 2011. godine biti pokriven kamerama koje će beležiti prekoračenja brzine i prekršaje, rekao je Ivica Dačić na otvaranju foruma kompanije IBM pod nazivom „Pametna vlada, pametni gradovi”.

– Uvođenjem tog sistema, skoro da će potpuno biti isključeni saobraćajni policajci na tom putnom pravcu, što onemogućuje korupciju. Sa lokalnim samoupravama su u toku dogovori uvođenja tog sistema u gradove, kao što je to urađeno u Beogradu – rekao je Dačić.

Izvor - PolitikaOnline (D. Vukosavljević)
 
Član
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poruka
1.858
Trebalo je da pocne pre 6 meseci ,ma pre 3 godine .Kad vidim ko sve i kako vozi dobro smo jos i zivi.(Riba vozi sa cigarom u ustima telefonom u jednoj ruci i kontra rukom menja brzinu -ma uzas,tip na semaforu istrazuje rudna bogatstva svoga nosa - pade mu parce negde u krilo omace se noga sa kocnice dok je trazio isti uzorak i udje u sred raskrsnice na crveno(ludak sve zbog sline).sofer u GSP vozi bus i cita novine u isto vreme).Ma treba uvesti reda na svim poljima u drzavi a ne da ljudi ginu ko muve.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Sve novine Zakona o bezbednosti u saobraćaju!


Izvor: misha blog

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju
"Zakon o bezbednosti u saobraćaju" stupa na snagu 10.12.2009. godine i donosi mnogo novina! Zbog sebe sam sakupio sve te novine na jednom mestu, pa eto, da bih bio od koristi- rešio sam da ih podelim i sa vama!stop%20policija.jpg
Glavna novina Zakona o bezbednosti u saobraćaju je upisivanje negativnih poena za prekršaje:

Kazneni poeni upisivaće se od 1. januara 2010. god. kada počinje i primena Zakona o prekršajima. Sa 18 negativnih bodova, vozaču se oduzima dozvola na određeno vreme. Posle dve godine poeni se poništavaju. U slučaju da ih policija zaustavi, vozačima će biti zabranjeno da izlaze iz auta, a svaku novčanu kaznu plaćaće uplatnicom u banci ili pošti.

KAZ.jpg


Kada u buduće sednu za volan, vozači će morati da promene svoje ponašanje:

Kratka svetla moraju biti uključena i tokom dana, putnici na zadnjem sedištu u obavezi su da vežu sigurnosni pojas, a deci do 12 godina biće zabranjeno da sede na mestu suvozača. U autu ne sme da trešti muzika, a onaj ko upravlja vozilom, može da razgovara telefonom samo ako poseduje hendsfri.

Dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena je sa 0,5 na 0,3 promila. Vožnja pod dejstvom alkohola i prebrza vožnja biće najoštrije sankcionisani! Jedna od novina je i kažnjavanje na osnovu video snimka kao i odgovornost vlasnika auta, a ne samo vozača. Vlasnik će, ako je njegovim vozilom učinjen prekršaj, biti dužan da kaže ko je upravljao, ili će on snositi odgovornost.

Zakon će početi da se primenjuje u punoj meri i neće biti perioda za prilagođavanje na nova pravila !!!

Koliko koštaju promili alkohola, a koliko luda vožnja ?
polaganje-voznje.jpg

Nevezivanje sigurnosnog pojasa - novčana kazna 5.000 dinara i 1 kazneni poen.Nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu - 2 kaznena poena.Telefoniranje u vožnji (bez hendsfrija) - 5.000 dinara i 4 kaznena poena.Vožnja pod dejstvom alkohola (od 0,31 - 0,50 promila) - 5.000 dinara.

Više od 2,0 promila alkohola u krvi - ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost - zatvor najmanje 15 dana; zabrana upravljanja najmanje 8 meseci. Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost - zatvor najmanje 45 dana; zabrana upravljanja najmanje 10 meseci.Prolazak kroz crveno svetlo - ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost - novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana; zabrana upravljanja najmanje 3 meseca.Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost - novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana; zabrana upravljanja najmanje 5 meseci. Ukoliko dva ili više puta prođe kroz crveno svetlo u roku od 10 minuta - od 30 do 60 dana zatvora.Držanje deteta mlađeg od 12 godina u krilu na prednjem sedištu - ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost od 15.000 - 30.000 dinara, ili zatvor do 30 dana; zabrana upravljanja najmanje 3 meseca. Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost - od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana; zabrana upravljanja najmanje 5 meseci.Prekoračenje brzine u naselju više od 70 km/h (od dozvoljene brzine) i van naselja više od 80 km/h - kazna zatvora 15 dana; ukoliko je vozač izazvao nezgodu najmanje 45 dana zatvora.
U Komitetu za bezbednost u saobraćaju smatraju, međutim, da novi Zakon može proizvesti kontraefekte, ukoliko se vozači ne edukuju već samo kažnjavaju za nepoštovanje propisa. Zakon je bolji od prethodnog ali neće imati efekta ako ne važi podjednako za sve: ukoliko jedan jedini policajac bude bez pojasa u automobilu, ili neka crna limuzina prođe kroz crveno svetlo, Zakon neće ispuniti svoj zadatak!

ne%20brze%20od%20zivota.JPG

Na putevima u Srbiji godišnje pogine oko 1.000 ljudi, a šteta u saobraćajnim nesrećama iznosi oko milijardu evra.
Očekivanja su da će u prvoj godini, primene Zakona, broj saobraćajnih nesreća biti za 20% manji!!!

POŠTUJTE ZAKON ZBOG SEBE !!!

S R E Ć A N P U T !!!
smiley-smile.gif 
Top