Šta je novo?

Za roditelje neupisanih prvaka kazne i do 25.000 dinara

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Za roditelje neupisanih prvaka kazne i do 25.000 dinara


Tanjug |U osnovnim školama u Srbiji uskoro počinje upis đaka u prvi razred, a ukoliko roditelji ili staratelji mališana ne ispune tu zakonsku obavezu, mogu biti kažnjeni novčano i do 25.000 dinara.

218123_skole-prazne02-foto-beta_f.jpg


Ove godine u školu kreću deca rođena od 1. marta 2005. do 1. marta 2006. godine, upis počinje 2. aprila i zvanično će trajati do kraja maja, ali su škole dužne da primaju prvake sve do 1. septembra, rekao je pomocnik ministra prosvete Želimir Popov.


U školu kreću deca sa najmanje šest i po, a najviše sa sedam i po godina i njihovi roditelji su obavezni da ih upišu u prvi razred, jer, u suprotnom, slede kazne od 5.000 do 25.000 dinara.


Od dokumentacije potreban je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo pripremni predškolski program.


- Izuzetno, deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije - rekao je Popov, zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.


Decu testiraju školski psiholozi i pedagozi, a moraju da obave i sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda. Za decu sa motoričkim i čulnim smetnjama škola može da donese individualni obrazovni plan.


Postoji mogućnost da dete ranije krene u školu, sa šest do šest i po godina, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u školu.


Takođe, ako dete starije od sedam i po godina, zbog bolesti ili drugih razloga, nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.


Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja. Na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole, dete može pohađati i školu kojoj teritorijalno ne pripada.


[TABLE="class: antre_c back_c_1"]
[TR]
[TD]Sve manje osnovaca
Inače, u Srbiji se rađa sve manje dece, pa će i ove godine u školskim klupama biti manje prvaka. Godine 2002. upisano je više od 84.000 prvaka, a 2009. blizu 72.000. Prema rečima ministra prosvete Žarka Obradovića, od 2002. do 2010. upisano je 15,5 odsto manje osnovaca, 7,86 odsto srednjoškolaca, a imamo i devet odsto manje odeljenja.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]


 
Top