Šta je novo?

Za pritvorenike se poštuje zakon

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Za pritvorenike se poštuje zakon[/h]Beogradska policija prema osobama u pritvoru postupa u skladu sa zakonima i međunarodnim konvencijama, utvrđeno je prilikom posete OEBS-a pritvoru PU Beograd.Pritvorsku jedinicu, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, obišao je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović s predstavnicima Misije OEBS u Srbiji Roarom Larsenom, Robertom Pazosom i Vilijamom Lorijem.


17655005675072c04555221783606383_orig.jpg"Utvrđeno da policijski službenici postupaju u skladu sa zakonima i međunarodnim standardima, a posebno evropskim konvencijama o ljudskim pravima i o zabrani torture, mučenja i nečovečnim postupanjem i da je MUP posvećeno poštovanju ljudskih prava", saopštio je MUP.


U razgovoru sa osobama u pritvoru "nije bilo nikakvih primedbi na postupanje policije, kao ni na uslove u pritvorskim prostorijama", navodi se u saopštenju.

Božović je konstatovao da su "uslovi dobri za poštovanje ljudskih prava i da je tako u čitavoj Srbiji", kao i da su sve prostorije pod video nadzorom, da je čisto i da su toaleti po evropskim standardima, uz poštovanje međunarodnih standarda.

On je predstavnike Misije OEBS upoznao s tim da je odgovoran za kontrolu policije i da smo kao institucija spremni da uradimo sve radi poštovanja ljudskih prava, bez obzira na pol, rasu, nacionalnu pripadnost i zanimanje. Predstavnici MUP-a i OEBS-a su obišli i prostoriju za ukazivanje hitne pomoći, prostoriju za sudije za prekršaje i dežurnu službu.

Prema podacima Policijske uprave za grad Beograd, 2011. kroz ove prostorije prošlo je 3.600 osoba "i nije bilo kršenja ljudskih prava, samopovređivanja, pokušaja bekstva niti bekstva".

U dežurnoj službi se sve vreme, preko video nadzora prati stanje u pritvorskim prostorijama, "a policajci na svakih pola sata obilaze osobe, osim u izuzetnim slučajevima, kada može i češće".

Predstavnici Misije OEBS-a podsetili su da su u saradnji sa MUP-om pripremili Uputstvo za postupanje prema osobama u pritvoru, koje će uskoro da počne da se primenjuje.

Božović je zahvalio Misiji OEBS u Srbiji na saradnji i pomoći u ovoj oblasti, a pripadnicima policije čestitao je na tome što zakonito i korektno postupaju i čestitao im Međunarodni dan ljudskih prava.Izvor:
B92.net
 
Top