Šta je novo?

Za praznike više nasilja u porodici

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Za praznike više nasilja u porodici


Iako vreme novogodišnjih i božićnih praznika nosi radost i veselje, statistika pokazuje i da u tom periodu raste broj slučajeva nasilja u porodici.Mnoge žene spas tada pronalaze u sigurnim kućama, ali ima i onih koje i dalje trpe zlostavljanje.


23086783850ebceb5c64c8315302002_368x245.jpgO tome da se ovim problemom treba ozbiljnije pozabaviti govori činjenica da je u Srbiji, samo prošle godine, 29 žena ubijeno u porodičnom nasilju.

Ovih dana telefon 0800 011 011 zvoni češće nego obično. Nova godina i Božić za mnoge porodice retki su trenuci okupljanja i radosti. Međutim, za neke tada nastaju ružna sećanja koja što pre treba zaboraviti.

"U mom slučaju je toga bilo, da u tom zimskom periodu, kada zima ide, ne bude mi dobro uopšte, jer smo svi skoncentrisani na jednom mestu prosto dolazi do trenja, i do fizičkih. Neminovno dolazi i do njih, od lupanja vratima do lupanja vratima i tako dalje...", kaže jedna od žena koja je trpela nasilje u kući.

Prekomerna količina alkohola, nedostatak novca, ali i činjenice da su usredsređeni jedni na druge i da više vremena provode zajedno pojačavaju nasilničko ponašanje, objašnjava Vesna Stanojević iz Sigurne kuće.

"Oni prosto nisu navikli da budu zajedno, da funkcionišu onako kako bi trebalo da funkcioniše porodica. Tu dolazi do svađa, do raznih razmirica, koje mogu da počnu od onog materijalnog momenta 'nemamo para za ovo, za ono', do raznoraznih sitnica koje su najčešće u suštini sitnice, ali znaju da budu povod za strašna zlodela koja se dešavaju u tim nasilničkim porodicama", dodaje ona.

Ono što žene koje trpe verbalno ili fizičko zlostavljanje ne smeju da zaborave jeste da spas postoji, a da prva adresa na koju mogu da se obrate treba da bude upravo savetovalište.

"Mogu da dobiju puno saveta, mogu da budu zbrinute, mogu da besplatno dobiju advokata da se posavetuju i ja bih apelovala na sve žene da ako imaju bilo kakvih problema, da se jave savetovalištu protiv nasilja", kaže Resmija Gegić iz Savetovališta za žrtve porodičnog nasilja.

Često se dešava da žrtve nemaju hrabrosti da se same odvaže na ovaj korak. Pomoć umesto njih traže komšije, prijatelji, porodica. U Sigurnoj kući napominju da imaju dovoljno mesta i da će svaka žena koja trpi bilo kakvo zlostavljanje biti zbrinuta.


Izvor:
B92.net
 
Poslednja izmena od urednika:
Top