Šta je novo?

Za policajce i tužioce stanovi bez kamate

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Moguć otkup državnih nekretnina


Za policajce i tužioce stanovi bez kamate

Izvor: Blic V. Spasić | 26. 01. 2011. - 00:02h | Foto: M. Đurica

Zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, javnom tužilaštvu posebne nadležnosti i Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji imaju status ovlašćenih službenih lica, od Nove godine mogu da kupe državne stanove, na 20 godina bez kamate. Vlada Srbije je pre godinu i po dana zaustavila otkup državnih stanova jer su ih direktori javnih preduzeća, ali i drugi činovnici, kupovali po bagatelnim cenama.
110720_0811-stanovi-foto-m-djurica_f.jpg

Za istu kvadraturu građanin s kreditom mora da plati duplo više novca


Ovlašćena službena lica u javnom tužilaštvu posebne nadležnosti su specijalni tužilac za ratne zločine i specijalni tužilac za organizovani kriminal, kao i njihovi zamenici koji su izabrani na stalne funkcije na neodređeno vreme.

Cena bi sada, po izmenjenoj uredbi o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini, trebalo da bude tržišna, ali uslovi otplate su i dalje prilično povoljni.

- Kupoprodajna cena se može isplatiti odjednom ili u jednakim mesečnim ratama, tako da rok otplate ne može biti duži od 20 godina. Ukoliko se kupoprodajna cena plaća u jednakim mesečnim ratama, one se iskazuju u evrima, a plaćaju u dinarskoj protivvrednosti evra po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja rate - piše u novoj uredbi.

Za razliku od uslova za policajce i tužioce, država je građanima ove godine pooštrila korišćenje subvencionisanih stambenih kredita - učešće je sa pet povećano na deset odsto, a nema ni grejs perioda u plaćanju kamate.
 
Top