Šta je novo?

Za pljuvanje malo 2.500

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Za pljuvanje malo 2.500
Za komunalni red potrebne strožije kazne
05.07.2009. - 00:01 | Autor: B. Gigović | Foto:B. Puljević

djubre-ver.jpg


Pljuvanje po ulici, bacanje papirića i pikavaca, ali i ostalog đubreta, svakodnevica je glavnog grada. Umesto da poput mnogih evropskih gradova i Beograd bude čist, stvarnost je potpuno drugačija. Pojedine centralne ulice liče na omanje deponije. Iako u Beogradu postoji odluka o održavanju čistoće kojom svi građani koji pljuju po ulicama ili bacaju smeće moraju biti kažnjeni, čini se da se ona baš i ne sprovodi kako treba.

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove kažu da je glavni problem što mnoge prekršioce praktično ne mogu da kazne. Kako u ovom sekretarijatu kažu, nemaju ovlašćenje da uzmu podatke ako ta osoba odbije da im da ličnu kartu.
Kako propisuje gradska odluka o održavanju čistoće, za bacanje papira i drugog đubreta po ulici, ali i za pljuvanje, propisana je, na primer, kazna od 2.500 dinara za fizička lica. Za prekršaje pravnih lica kazne mogu da budu i 10.000 dinara. Međutim, u ovom Sekretarijatu nismo uspeli da saznamo da li je i koliko ljudi u Beogradu tokom ove i ranijih godina uopšte kažnjeno za nedolično ponašanje.
– Ne postoji centralizovana baza podataka o broju kažnjenih prekršilaca, ali je činjenica da su naši inspektori svakodnevno na terenu i da kažnjavaju prestupnike. Međutim, gotovo svakog dana imamo problem jer neki građani ne žele da nam daju lične podatke, a naši inspektori nemaju ovlašćenje da ih uzimaju sem u pratnji policije. Tako i veći deo građana prođe nekažnjeno – kažu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, i dodaju da će ovaj problem biti rešen kada se u prestonici oformi komunalna policija, koja se pompezno najavljuje već protekle dve godine.
A Zagrebu, na primer, ovakve kazne su daleko više, pa za pljuvanje po ulici, bacanje opušaka i papirića građani mogu da plate kaznu i do 8.000 dinara. Dakle, Zagrepčani za komunalne prekršaje plaćaju i dvostruko veću kaznu od Beograđana.
Inače, već nekoliko godina u Zagrebu postoje komunalni redari čiji je zadatak da se brinu o održavanju čistoće javnih površina, uklanjanju snega i leda, odvođenju otpadnih voda, držanju životinja, parkiranju...
– Naši komunalni redari kazne mogu da naplate na licu mesta ili da prekršioca pošalju kod sudije za prekršaje. Kazne za komunalne prekršaje u Zagrebu za pravna lica iznose od 3.000 do 10.000 kuna (od 38.000 do 127.000 dinara), a za fizička od 900 do 2.000 kuna (od 11.000 do 25.000 dinara) – kaže za „Blic nedelje“ Božidar Merlin, zamenik sekretara u Gradskom sekretarijatu za prostorno planiranje i zaštitu okoline Zagreba.

Izvor: Blic
 
Top