Šta je novo?

Za penziju zrelo 400 radnika

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.513
RUDARI PODRŽALI PRIJEVREMENO PENZIONISANjE METALURGA


Za penziju zrelo 400 radnikaIzvor: Dan
26-11-2010

Iz Sindikata Rudnika boksita juče su saopštili da podržavaju zahtjeve radnika Željezare, Livnice i Kombinata aluminijuma za prijevremeno penzionisanje. Tu inicijativu, koju su podnijeli poslanici Andrija Mandić i Branko Radulović, nedavno je odbio parlamentarni odbor za zdravstvo, ali je Sindikat Željezare tražio da je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić uvrsti u dnevni red pleniuma, u nadi da će dobiti podršku poslanika. Prijevremene penzije traže se za metalurgte koji su pod otežanim uslovima radili više od 30 godina. Predsjednik Sindikata Boksita Borisav Bojanović je podsjetio da je početkom godine prijevremeno penzionisanje dozvoljeno radnicima tog preduzeća, pa ne vidi razloga da ista pravila ne važe i za metalurge.
- Odredbe Zakona za prijevremeno penzionisanje rudara se primjenjuju, ali mi podržavamo i zahtjeve naših kolega iz Željezare i Kombinata. Međutim, u posljednje vrijeme sve češće se od pojedinih poslanika mogu čuti kritike i upoređivanje uslova rada na kopovima Boksita, u pogonima Željezare ili elektrolizi KAP-a. Uslovi rada teški su i nama i njima, pa Sindikat Rudnika boksita poziva poslanike da posjete neki od naših kopova i uvjere se - naglasio je Bojanović.
Prijevremenu penziju iz Boksita do sada je ostvarilo 50 radnika, a najviše ih je radilo u jami Biočki stan. Ukoliko bi poslanici usvojili inicijativu metalurga, prijevremenim penzionisanjem samo iz Željezare bilo bi zbrinuto oko 400 radnika, čime bi bio riješen i problem viška zaposlenih u toj fabrici.

B.B.
 
Top