Šta je novo?

Za opasnog psa 30.000 godišnje

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
OD 1. FEBRUARA NOVA GRADSKA TAKSA
Za opasnog psa 30.000 din. godišnjeIzvor:
Press.rs
U ratama: Prema evidenciji Uprave za veterinu, u Beogradu ima 3.753 opasna psa čiji će vlasnici morati da plaćaju godišnju naknadu u ratama.

Vlasnici čiji kućni ljubimci spadaju u kategoriju takozvanih opasnih rasa pasa već od februara moraće da izdvoje po 30.000 dinara kako bi platili godišnju taksu. Prema evidenciji Uprave za veterinu, na području prestonice ima 3.753 opasna psa.
U Odluci o lokalnim i komunalnim taksama, koja je usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada, vlasnici opasnih pasa obavezni su da plaćaju godišnju taksu.pas.jpgŠalju se rešenja

Predrag Petrović, gradski sekretar za komunalne i stambene poslove, objasnio je da će vlasnici imati mogućnost da taksu plate i u ratama.

- Za naplatu takse nadležna je Gradska uprava za javne prihode, koja će poslati obaveštenje vlasnicima opasnih pasa. Prva rešenja očekujemo već krajem februara. Komunalna policija neće biti zadužena za kontrolu da li su vlasnici opasnih pasa platili taksu ili ne, ali ukoliko to ne učine pristupiće se prinudnom izvršenju kao i u slučaju drugih neizmirenih poreskih obaveza - objasnio je Petrović.
Taksu će morati, za sada, da plate 3.753 vlasnika, koja su za kućne ljubimce odabrala takozvane opasne rase pasa. Ipak, ovo je samo broj prijavljenih pasa, a pretpostavlja se da ih je na području prestonice mnogo više.

U kategoriju opasnih pasa spadaju kućni ljubimci kao što su pitbul terijer, bul-terijer, staford terijer, američki staford terijer ili mini-bul terijer, kao i mešanci tih rasa.
Nakon serije napada vlasničkih pasa sirom Beograda, gradske vlasti odlučile su da uvedu takse, ali i pooštre kazne za vlasnike koji prekrše uslove pod kojima se mogu šetati opasni psi. Novom odlukom propisano je i da opasne pse mogu da šetaju samo punoletne osobe, i to isključivo na povocu, s tim što ove životinje moraju imati i zaštitnu korpu na njušci. Kazne za nepoštovanje propisa o načinu izvođenja opasnih pasa iznosiće od 30.000 do 75.000 dinara. Opasni psi mogu se slobodno kretati sa korpom samo u parkovima za pse koji su prošle godine izgrađeni u Tašmajdanskom, Karađorđevom i Čuburskom parku, kao i u parkovima „Milutin Milanković", Bele vode i Lep izgled.

U Službenom glasniku Republike Srbije
objavljen je pravilnik kojim je propisano da će vlasnici opasnih pasa zajedno sa svojim ljubimcem morati da prođu obuku, uz proveru stepena socijalizacije životinje. Obuku i proveru socijalizacije moraće da prođu i svi veliki i srednji psi viši od 55 centimetara u visini plećke, ako vlasnici žele da ih izvode bez brnjice i povoca. Ako posle provere socijalizacije pas i dalje predstavlja opasnost za druge ljude i životinje, on se ne može držati i „lišava se života".

Zabrana za nasilnike

U pravilinku piše i da takve pse neće smeti da drže krivično kažnjavane osobe niti one protiv kojih je pokrenut postupak „zbog kaznenih dela protiv života i tela, imovine, javnog reda i mira, kao i kaznenih dela zloupotrebe opojnih droga, ubijanja i zlostavljanja životinja, odnosno drugih dela iz oblasti dobrobiti životinja i drugih kaznenih dela koja u sebi sadrže elemente nasilja".

Izmenama odluke o javnom linijskom prevozu predviđeno je da mali psi i mačke, do 40 santimetara visine, mogu da se uvode u prevoz u odgovarajućim kutijama, sanducima i kavezima za transport. Zabranjeno je uvoditi ljubmice na linijama noćnog prevoza, ali i na dnevnim u periodu od 13 do 18 časova.
Životinje mogu u prevoz samo u odgovarajućim transporterima, koji moraju biti sigurno zatvoreni rajsferšlusom ili bravicom tako da životinja ne može da provuče njušku ili šapu.


 
Top