Šta je novo?

Za novu vozačku dozvolu treba 90.000 dinara

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Za novu vozačku dozvolu treba 90.000 dinaraIzvor:
Blic.rs
Svi koji i dalje nemaju vozačku dozvolu, a žele da polažu po “starom sistemu”, imaju rok do 25. oktobra da upišu vožnju. Oni koji to ne urade, ili ne uspeju da dobiju vozačku dozvolu do januara sledeće godine, moraće da pohađaju teorijsku i praktičnu obuku “po novom sistemu” od 40 časova, koja će koštati oko 90.000 dinara.


272494_obuka-vozaca-01rasfoto-andrej-isakovic_f.jpgObuka u auto-školama po novim propisima počinje od 25. oktobra, a oni koji su je započeli po starim propisima moraju je završiti najkasnije u roku od tri meseca.

Oni koji upišu vožnju po starom, a ne polože do januara, moraće da plaćaju duplu obuku, po novom i starom sistemu, kažu u saobraćajnoj policiji.

- To znači da oni koji ne upiši polaganje vožnje do tog datuma, ili je ne polože do januara sledeće godine, moraju ceo proces obuke i polaganja vozačkog ispita da rade prema novim propisima. Nažalost, to znači da oni koji plate vožnju po starom sistemu moraju da plate vožnju i po novom, ali jednom je moralo da dođe do preseka. Ovaj rok od tri meseca dat je da bi se auto-škole u tom periodu navikle na nove propise i da bi preraspodelile svoja sredstva i obučile instruktore - kažu za “Blic” u Saobraćajnoj policiji.

Auto-škole poslednjih mesec dana upisuju veliki broj novih vozača, do maksimuma svojih kapaciteta, a sve češće se pominje da neke škole upisuju i više polaznika nego što mogu da postignu, samo kako bi svi vozači koji su stekli uslove položili do januara sledeće godine - kaže Zoran Knežević iz Grupacije auto-škola.

Trenutno je na obuci za vozače oko 25.000 kandidata, u oko hiljadu auto-škola u Srbiji. Samo za poslednje tri godine vozačku dozvolu dobilo je oko 200.000 ljudi.

- Država hitno mora da odredi minimalnu i maksimalnu cenu polaganja vožnje po novom sistemu. Do cene od 90.000 dinara došli smo tako što 80 časova teorije i vožnje košta od 60-70 hiljada dinara, polaganje teorije i prakse po četiri hiljade, zatim dodatni časovi, ispit Prve pomoći, dolazimo do realne cene. Ipak, sigurno će postojati škole koje će da bi privukle polaznike umanjiti troškove. Zato država mora da reaguje kako ne bi dobili nelojalnu konkurenciju na uštrb kvaliteta - kaže Knežević.

Trenutno, cene obuke vozača kreću se od 20.000 - 40.000 dinara, u zavisnosti od auto škole.


 
Top