Šta je novo?

Za natalitet dajemo uglavnom sitniš

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
Za natalitet dajemo uglavnom sitniš

Izvor:NovostiFinancijska potpora politici nataliteta u Srbiji najviše ovisi od općinskih kasa. Vlast u Jagodini najgalantnija za novorođenčad, Beograd i Novi Sad najviše daju trudnicama

dru-natalitet_310x186.jpgPočetak ekonomske krize u Srbiji označio je i kraj za razne mjere kojima Vlada Srbije potiče rađanje, pa je tako jedina značajna beneficija ostala isplata roditeljskih dodataka. U ovoj je godini Ministarstvo rada i socijalne politike iskeširao novac za 63.628 novorođenčadi i na račune njihovih majki i očeva uplatilo 5,5 milijardi dinara. Ovaj zakonski minimum sleduje svim bebama u Srbiji, ali o svakom dodatnom dinaru odlučuju općine, i to sukladno sa dubinom vlastite kase.
- U prosjeku se na roditeljske dodatke u ovoj godini svakoga mjeseca izdvajalo 450 milijuna mjesečno - objašnjava Zoran Martinović, državni tajnik u Ministarstvu rada i socijalne politike. - Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka za prvo, drugo, treće i četvrto dijete, s tim da majka koja već ima troje djece, au posljednjem porođaju rodi blizance ili trojke, ima prava na najveće iznose i za tu djecu.

I mada se u roditeljskim udrugama sve češće čuju prigovori da je rađanje nedovoljno stimulirano i kao primjer iznosi podatak da samo Beograđanke i Novosađanke imaju sto posto plaćeno trudničko bolovanje dok ostale dobivaju 65 posto zarade, pojedine lokalne samouprave su našle načina da financijski pomognu proširivanje obitelji. Uglavnom to čine samo one bogatije, pa je tako u financiranju dječjih rashoda najdalje otišao glavni grad. Samo na razliku u isplati trudničkog bolovanja, u prvih šest mjeseci 2011, potrošeno je 291, au prošloj čak 649 milijuna dinara.
A lani je, samo za jednokratnu pomoć nezaposlenim porodiljama, izdvojeno 253 milijuna dinara. Pravo na stalnu novčanu pomoć imaju i roditelji trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizanaca, pa je u 2010. za 88 beogradskih porodica i 284 djece izdvojeno 10 milijuna dinara.
Sličnu potporu daje i Novi Sad, a kao bonus prvorođenoj djeci isplaćuje i poklon-čestitke u vrijednosti od 20.000 dinara.
U Nišu je propisan isti poklon za prvorođeno dijete iu ovoj godini je za to potrošeno 28 milijuna dinara, gotovo isto koliko i na podjelu vrijednih paketa bebama. U kabinetu gradonačelnika kažu i da obitelji sa duplim blizancima, trojkama i četvorkama mjesečno primaju po 33.000 dinara i do sada je u to ime podijeljeno 5,8 milijuna dinara.
I Jagodina je neštedimice podržavala obitelji u namjeri da se "pomladiti", pa je tako svim nezaposlenim porodiljama isplaćivala po 12.000 dinara mjesečno do prvog dječjeg rođendana, a svaka obitelj je, uz prinovu, dobivala i po 200 eura. A do Nove godine ovaj će poklon biti "teži" čak šest puta.
 
Poslednja izmena:
Top