Šta je novo?

Za nadogradnju će ubuduće biti potrebna saglasnost svih stanara

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Procedura ispočetka za one koji nisu uknjižili imovinu


Za nadogradnju će ubuduće biti potrebna saglasnost svih stanara


BEOGRAD - Investitori koji budu želeli da nadzidaju zgradu ili adaptiraju zajedničke prostorije moraće da prethodno pribave saglasnost svih stanara. To je direktna posledica odluke Ustavnog suda koji je proglasio neustavnim odredbe Zakona o održavanju stambenih zgrada. Ova odluka, na osnovu Zakona o Ustavnom sudu, može da se sprovodi i retroaktivno, što znači da će se u problemu naći i svi koji su započeli nadogradnju, a nemaju pravosnažne dozvole.


132525_0803-nadgradnja-foto--djordje-kojadinovic_f.jpg


U problemu oni koji su započeli gradnju bez dozvolePrema dosadašnjim odredbama zakona, za promenu namene zajedničkog prostora bila je dovoljna saglasnost samo vlasnika kojima pripada više od polovine ukupne stambene površine zgrade. Odluka Ustavnog suda još nije objavljena u „Službenom glasniku“, ali od trenutku kada ona stupi na snagu dozvole za nadogradnju i adaptaciju više neće moći da se izdaju na način na koji je to do sada predviđao zakon.Aleksandra Damjanović Petrović, pomoćnik ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, kaže za “Blic” da su osporene sve odredbe zakona u slučajevima nadogradnje, pretvaranja zajedničke prostorije u stambenu jedinicu ili poslovni prostor i pripajanje zajedničke prostorije susednom stanu ili poslovnoj prostoriji.

- Svi oni koji nemaju pravnosnažni akt su u problemu i svi postupci koji su započeti moraće da budu obustavljeni. To se ne odnosi jedino na one slučajeve koji su bili pravosnažno okončani pre stupanja ove odluke Ustavnog suda na snagu - kaže pomoćnik ministra i ističe da će ova odluka imati “teške posledice zbog njene retroaktivne primene”.

Ustavni sud smatra da se odluka o promeni namene zajedničkih prostorija ne može doneti bez pristanka manjinskih vlasnika jer se radi o zajedničkoj nedeljivoj svojini u kojoj svi imaju jednako učešće i pravo na nju imaju svi vlasnici bez obzira na veličinu stana. Zbog toga je dosadašnja praksa da odluku može doneti vlasnik kome pripada više od polovine zgrade proglašena neustavnom.

- Ako uzmete u obzir podatak da se ovaj zakon primenjuje 16 godina, onda možete da zamislite o kom broju objekata je reč. Verovatno je veliki broj slučajeva na koje će se ova odredba primeniti, a na Ministarstvu je da uskladi zakon sa odlukom Ustavnog suda. Međutim, mi još nemamo obrazloženje suda za tu odluku - navodi Damjanović Petrović.

Mnogi ističu da bi u Srbiji stala nadogradnja ukoliko bi se ova odluka suda uvrstila u zakon jer je malo verovatno da će investitor uvek biti u prilici da dobije potpise svih vlasnika stanova.Pravilnik o legalizaciji u ponedeljak

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić u ponedeljak će potpisati pravilnik kojim su predviđeni precizni koraci pri legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Skupština Srbije usvojila je 31. marta izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje će omogućiti bržu i jeftiniju legalizaciju. Kako nezvanično navode u ovom ministarstvu, zakon bi mogao da stupi na snagu najranije za dve nedelje.

Blic
 
Top