Šta je novo?

Za lekare u Srbiji nema posla

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Za lekare u Srbiji nema posla


Izvor:
B92.netNezaposlenost u Srbiji raste, a među onima koji su bez posla sve je više lekara jer se broj studenata koji se upisuju na Medicinski fakultet ne smanjuje.


19809964950477067a92ab501652011_orig.jpgKada diplomiraju, obično više godina čekaju na posao, ili odlaze u inostranstvo. Prema nekim ocenama, rešenje je u smanjenju broja studenata medicine, dok u ministarstvu prosvete kažu da ima mnogo razloga zbog kojih to ne mogu da urade.
Aleksandar Stojanov iz Niša završio je medicinu prošle godine, u roku. U indeksu sve desetke. To mu ipak nije pomoglo da nađe posao.

"Iskren da budem kada sam upisao fakultet pre 6 godina nisam očekivao ovakve teškoće u nalaženju posla. Imao sam kontakt sa nekim farmaceutrskim kućama, ali sa primarnim, sekundarndim i tercijarnim zdravstvenim ustanovama. Pored motivacije, potreban je rad i mnogo sreće, nije to samo prosek", rekao je Aleksandar Stojanov.

I 26-godišnji Marko Stanojević u sličnoj je situaciji. On je rešio da, dok čeka posao, završi doktorske studije, i nauči neki strani jezik. Marko kaže da su se u Srbiji pojavili skauti, menadžeri iz Nemačke, koji vrbuju i odvode mlade lekare.

"To je, nažalost, postala masovna pojava, znam mnogo osoba koje uče nemački i u kontaktu su sa menadžerima, i odlaze u Nemačku, Sloveniju i Austriju, i ja sam počeo da razmišljam u tom pravcu", kaže student Marko Stanojević.

Prema rečima predsednika Odbora za zdravlje Dušana Milosavljevića, problem je u prevelikom broju studenata koji se svake godine upišu na medicinu. Te kvote, prema njegovim rečima, treba da odredi ministarstvo zdravlja, a ne ministarstvo prosvete. Milosavljević kaže da je u Beogradu dve hiljade nezaposlenih lekara, a u Nišu 500.

"Smatram da treba da se smanji upisna politika, sve dok lekari koji su na biroima ne budu zaposleni. Nije strategija ove zemlje da mladi odlaze u inostranstvo i da niko ne ukaže na to", rekao je Milosavljević.

U Ministarstvu prosvete, međutim, kažu da su i roditelji i studenti i te kako svesni da je posao posle završene medicine teško naći, ali da uporno zahtevaju da se broj upisanih na medicinu i stomatologiju ne smanji nego poveća.

"Mnogi kao jedan od izlaza vide odlazak u inostranstvo, moram da kažem da je i to bolje rešenje nego čekanje posla, svi govorimo pežorativno o odlivu mozgova, a svi previđamo o kojim milijardama je reč, koje oni koji odu sutra šalju u Srbiju", rekao je Radivoje Mitrović, državni sekretar u ministarstvu zdravlja.

Mitrović smatra da je za unapređenje zdravstvenog sistema u zemlji potrebno zaposliti veći broj lekara, ali da je važno i stvaranje ambijenta u kome će se oni koji žele na medicinu opredeliti za studije srodnih nauka ,poput biologije i hemije.
 
Top