Šta je novo?

Za koliko će se rasteretiti plate?

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Za koliko će se rasteretiti plate?

Postoje dva predloga poreskih promena, piše “Politika”, neoporezivo 16.500 dinara plate pa 20 odsto poreza ili 10.000 sa dvostepenim porezom.

v167643p0.jpg


Reformom poreskog sistema koja, prema najavama ministraske finansija Diane Dragutinović, treba da se okonča do kraja ove godine, trebalo bi da se poslodavci oslobode svakog nameta na niske plate ne bi li bez poreskih zahvatanja povećali zarade najmanje plaćenim radnicima i što više prijavili onih koji rade na crno, a da se, u isti čas, ne smanje fiskalni prihodi, jer će se u državnu kasu sliti više para korekcijom minimalne stope i od šireg obuhvata većih plata, piše “Politika”.

Ukoliko s usvoji sistem da se neoporeziva osnovica za plate poveća sa sadašnjih šest na 16.500 dinara, a da se svaka isplata preko te sume oporezuje jedinstvenom stopom – 20, a ne 12 procenata, poslodavac će u proseku plaćati 35 dinara poreza na 100 dinara neto zarade zaposlenog. Drugi predlog je da neoporezivi deo zarade bude 10.000 dinara, a da se na zarade do 30.000 dinara plaća 10 odsto, a zatim preko toga 20 odsto.

Milojko Arsić, jedan od autora studije poreske reforme, smatra da bi promene poreza na zarade i dohodak građana i poreza na dobit preduzeća trebalo sprovesti odmah ali i posetepeno izmeniti naplatu poreza na imovinu.

Predložena progresivnija raspodela poreskog tereta pomogla bi da se smanji nezaposlenost, ukazuje Nikola Altipamarkov iz USAID projekta podrške ekonomskom razvoju Srbije i jedan od autora predloga nove poreske politike.

“Povećanjem više stope PDV sa 18 na 22 odsto, a niže sa osam na 12 procenata, gde je najmanje utaja, i smanjenim oporezivanjem zarada, gde su poreske utaje najviše, smanjio bi se obim sive ekonomije”, kaže Altiparmarkov.


Izvor: Politika
 
Top