Šta je novo?

Za hranu uvek ima kupaca

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
Za hranu uvek ima kupacaNovosti


Evropsku recesiju i pad izvoza najlakše bi mogli da prevaziđu poljoprivredni proizvođači. Srbija najviše izvozi u Nemačku, Italiju i Bosnu i Hercegovinu

eko-hrana_620x0.jpg


Na koji način će Evropa pokušati da rešava ekonomsku krizu i hoće li „terapija za izlečenje“ podeliti zajednicu na dva „koloseka“ - pitanja su na koje bi odgovore želeli da znaju i naši izvoznici. Pre svega zbog pada tražnje u zemljama koje grcaju u dugovima, ali i zbog mogućeg zatvaranja tržišta najjačih članica Unije. Toga je, bar delimično, svesna i srpska vlada, pa je smanjila očekivanja od izvoza. Umesto rasta od 14,9 odsto, sada predviđa 10,2 odsto.


Srbija najviše izvozi u Nemačku, Italiju i Bosnu i Hercegovinu. Prva na stavki izvoznih proizvoda su metali, a slede hrana i piće i hemijski proizvodi. Iskustvo ranijih recesija pokazuje da postoje proizvodi za kojima tražnja nikada ne prestaje.

- To su prehrambeni proizvodi i lekovi - smatra ekonomista Miroslav Zdravković. - Oni su neosetljivi na cene, sem berzanskih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Tražnja za njima stabilno raste.

11_28-Perspektivni-proizvod.jpg


Šta čeka metalsku industriju već se nazire. Pad se desio kod izvoza gvožđa i čelika, što su mnogi i očekivali. Taj trend, kažu stručnjaci, zavisiće od tražnje u drugim zemljama za industrijskom robom i pada cena primarnih proizvoda.

- Polovina našeg izvoza je industrijska roba, a druga polovina su primarni proizvodi i gvožđe i čelik - kaže ekonomista Miroslav Zdravković. - Prva polovina reaguje na pad tražnje, a druga na pad svetskih cena. Dolazi do promene strukture industrijske robe koja ide u izvoz. To je posledica grinfild ulaganja, pa sada izvozimo auto i električne delove. U drugoj grupi raste izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i sve je to posledica povećane tražnje u Rusiji i drugim zemljama. Tražene su srpske jabuke, kruške, breskve, kajsije, višnje, trešnje.

11_28-Rizicni-proizvodi.jpg


Naši proizvođači svakako će osetiti na svojoj koži buru u Italiji. Trenutno u ovu zemlju najviše izvozimo ploče, limove, hulahop čarape i delove obuće, ali bi kriza u ovoj zemlji mogla da promeni strukturu.
- Sve zavisi od dinamike dolaska pratećih firmi „Fijata“ - kaže Zdravković. - Ukoliko one počnu da proizvode, ne samo za kragujevačku fabriku, već i za druge, imaćemo rast izvoza u Poljsku, Italiju i u druge zemlje. Znači, moguće su promene u strukturi, ali je i dalje neizvesno koliko će biti dubok pad, i odakle će se još javiti recesioni udari. 
Top