Šta je novo?

Za hranu trošimo više od pola plate

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Za hranu trošimo više od pola plate

11. januar 2011. | 15:42 | Izvor: Tanjug

Beograd -- Prosečno tročlano domaćinstvo u Srbiji troši oko 56 odsto prihoda na pokriće osnovnih životnih troškova - hrane, stanovanja i komunalija.

2hi5bo5.jpg


To ukazuje na visok stepen siromaštva u zemlji, ocenio je ekonomista Saša Đogović.

On je, na konferenciji za novinare Instituta za tržišna istraživanja (IZIT), rekao da je samo na hranu i bezalkoholna pića u trećem kvartalu prošle godine odlazilo 41,1 odsto primanja.

To je znatno iznad proseka u razvijenim zemljama Evropske unije, u kojima prosečna domaćinstva na te proizvode izdvajaju mesečno oko 15 procenata primanja.

Po ovome parametru, Srbija je slabija i od Bugarske u kojoj je prosečno domaćinstvo na potrebe ishrane usmeravalo 34,7 odsto mesečnih primanja, dodao je Đogović.

On je ukazao da prosečno tročlano domaćinstvo u Srbiji više izdvaja za alkoholna pića i duvan (4,5 odsto primanja), nego za zdravstvo (4,4 odsto) ili obrazovanje (svega 0,7 odsto zarade).

"Zdravstvo i školstvo su dva stuba jedne nacije i od stepena razvijenosti i stabilnosti ovih stubova zavisi dalja prespektiva, ne samo ekonomskog, nego ukupnog razvoja društva", naglasio je Đogović.

Prema njegovim rečima, zemlja sa slabim zdravstvenim i edukativnim performansama stanovništva ne može da računa na održiv privredni i celokupni razvoj jer nema sopstvene zdrave ljudske resurse ili su oni veoma malobrojni.

U takvim zemljama, među kojima je i Srbija, moralne vrednosti su na dnu vrednosnih parametra, dok su na vrhu lestvice prioriteta politikanstvo i osrednjost, protkani odstustvom odgovornosti, smatra Đogović.

B92
 
Top