Šta je novo?

Za higijenu mesečno oko 6.000 dinara

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Za higijenu mesečno oko 6.000 dinaraMESEČNI izdaci za sredstva za higijenu četvoročlane porodice, sa novim poskupljenjima, više opterećuju kućni budžet nego računi za struju i grejanje. Sa naglim skokom cena deterdženata, šampona i krema, domaćinstvo za 30 dana mora da izdvoji i do 6.000 dinara, i to bez kupovine najskupljih uvoznih proizvoda.

[SIZE=-0]Mada statistički podaci kažu da porodica sa dvoje dece za mesec dana plati oko 3.000 dinara za kućnu hemiju, na prašak za veš, deterdžent za sudove, zubne paste, šampon, sapun i toalet papir odlazi oko 1.500 dinara više. Kad se na ovu sumu dodaju i samo jedna krema za ruke, sredstvo za čišćenje rerne i proizvod za glancanje parketa - sa kućnog računa mesečno se "opere" i do 6.000 dinara.


eko-hemija_620x0.jpgIpak, postoje ogromne razlike u cenama između lanaca prodavnica, pa se računi za određenje namirnice razlikuju i do 70 odsto. Tako, ako se samo se kupuje na "akcijama" u različitim radnjama, može da se uštedi i trećina mesečnog izdatka za sredstva za higijenu. Razlog za ove velike razlike u konačnom računu jeste činjenica da su, kao po pravilu, od proizvoda kućne hemije na popustu su samo - oni najskuplji.

Tabla sa natpisom "akcija" stavlja se najviše pored deterdženata od šest ili više kilograma. Oni koji su primorani da jure sniženja kupuju i kese od deset kilograma, koje traju i po tri meseca, bez obzira što se deo sasuši.

Kesa praška za mašinsko pranje veša od tri kilograma sada košta od 450 do 850 dinara. Ipak, cena najjeftinijih marki skočila je za samo mesec dana za oko 100 dinara.

Velika je razlika i između stranih i domaćih marki toalet papira, čak i kada se upoređuju oni sličnog kvaliteta. Cene za deset rolni troslojnog papira koštaju od 150 do čak 320 dinara.

[SIZE=-0]Ono što u većini lanaca slično košta jesu najjeftiniji proizvodi, poput sapuna, običnih pasta za zube bez izbeljivača i domaćih sredstava za čišćenje, koji domaćinstvo ne mogu znatno da olakšaju.


Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
[/SIZE]
 
Top