Šta je novo?

Za građevinski sektor 18 milijardi dinara

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Za građevinski sektor 18 milijardi dinara

Izvor: Blic A E. | 10. 03. 2011. - 00:02h | Foto: A. Kamasi

BEOGRAD - Kroz Program vanredne pomoći građevinskoj industriji odobrena je realizacija 241 projekta za koje će biti izdvojeno 18 milijardi dinara. Odobren je 121 projekat iz centralne Srbije, 110 iz Vojvodine i deset iz Beograda, a do sada je potpisano 190 ugovora o njihovoj realizaciji.
123761_1004-snp-foto-a-kamasi_f.jpg

Za adaptaciju SNP 320 miliona dinara


Ministar Oliver Dulić navodi da se država nevoljno pojavljuje u ulozi investitora, ali da bi bez te intervencije “90 odsto građevinskih firmi otišlo u stečaj”.

- Plan vlade je da kroz ove projekte pomogne građevinskoj operativi pogođenoj ekonomskom krizom. Tu mislim na projekate pomoći građevini, izgradnji naselja Stepa Stepanović, kao i socijalnih stanova čija će izgradnja početi ove godine. Sve firme koje budu učestvovale u izgradnji biće na vreme plaćene, a time i radnici koji rade za državu - kaže ministar.

Nemanja Komazec, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, na kritike u javnosti da posao države nije da investira već da stvori odgovarajuće uslove kako bi došlo do privatnih investicija, odgovara da ovo nisu objekti komercijalnog tipa.

- Ovde država ne gradi poslovne centre i magacine, već domove kulture, sportske objekte, škole, bolnice... Dakle, radi se o građevinskim objektima od javnog značaja, koji su pod ingerencijom države. Ovim projektom država nije zašla u sferu interesa privatnih investitora - kaže državni sekretar.

On navodi da bi radovi trebalo da budu okončani najkasnije do kraja sledeće godine. Inače, jedan od uslova za odobravanje projekata bio je i da se pri njihovoj realizaciji koriste domaći građevinski materijali u procentu od najmanje 70 odsto.

Goran Dugandžija, predsednika Grupacije za visokogradnju Privredne komore Srbije, kaže da ukoliko se realiziju svi projekti obećanja o upošljavanju gotovo celokupne građevinske operative nisu nerealna.
123760_1011_origh.jpg
 
Top