Šta je novo?

Za elektronsku zdravstvenu 400 RSD

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.324
Za elektronsku zdravstvenu 400 RSD
Do kraja godine svi osiguranici u Srbiji treba da zamene papirne zdravstvene knjižice elektronskim, objavile su "Večernje novosti". Zamena košta 400 dinara.

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI
1839966889555c22f0b39a8866785516_v4%20big.jpg

Foto: B92/Arhiva
Ceo projekat zamene zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja (KZO) ukupno košta preko 20 miliona evra.

Nove zdravstvene isprave prvi dobijaju osiguranici u Valjevu, a do kraja godine svih 6,9 miliona osiguranika u Srbiji trebalo bi umesto papirne knjižice da ima elektronsku karticu.

Taj rok za zamenu je, sa 9. avgustom prošle godine, kako je prvobitno bilo predviđeno, zbog velikih otpora u javnosti da se u situaciji kada naše zdravstvo, raspolaže sa samo 250 evra po glavi stanovnika godišnje, ulazi u projekat koji košta oko 20 miliona evra, prolongiran za 17 meseci.

Do sada je u okviru Pilot projekta u Valjevu kartice dobilo više od 2.000 osiguranika.

Zdravstvene isprave zamenjene su i za više od 3.000 zaposlenih u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja i članova njihovih porodica.

Zamenu zdravstvenih knjižica platiće najveći broj od 6,9 miliona osiguranika, ili njihovi poslodavci, ali će za najugroženije ona biti besplatna.

"Trenutno je u toku proizvodnja i personalizacija kartice zdravstvenog osiguranja za 150.000 korisnika novčane socijalne pomoći i korisnika na smeštaju u ustanovama socijalne zaštite, kao i osoba u hraniteljskim porodicama" , kažu u RFZO.

Za pomenute kategorije stanovništva sredstva su obezbeđena donacijom od strane Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca.

Projekat zamene zdravstvenih isprava počeo je u Valjevu zato što je na teritoriji ove filijale, kada je planiran projekat, bila najbolja informaciona mreža, kojom su povezani domovi zdravlja, bolnica i apoteke.

Papirne knjižice, međutim, kako je Novostima rečeno u RFZO, već sad mogu da se zamene na teritoriji cele Srbije.

Poslodavci filijali RFZO treba da dostave dokaz o uplati 400 dinara po kartici, i spisak zaposlenih i članova porodica.

I fizička lica uz zahtev za zamenu treba da podnesu dokaz o uplati 400 dinara na račun RFZO.

Vidljivi samo osnovni podaci

Nova zdravstvena knjižica izgleda kao bankovna kartica. Na njoj su vidljivi ime i prezime osiguranog lica, datum rođenja, lični broj osiguranika i broj zdravstvene kartice. Podaci koji se unose na čip pruzimaju se iz matične evidencije osiguranika (ime, prezime, JMBG, LBO, adresa, matična filijala RFZO, obveznik uplate doprinosa, period overe i drugi administrativni podaci).

Kartica ne sadrži podatke o pruženim uslugama u zdravstvenim ustanovama, podatke o lekovima dobijenim na recept, kao ni druge podatke o ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja.
 
Top