Šta je novo?

Za doček Nove godine na planinama više nema mesta

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]Za doček Nove godine na planinama više nema mesta[/h]
Izvor:BlicDržavni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije Goran Petković izjavio je da očekuje da predstojeća zimska sezona bude bolja od prošle i da je za doček Nove godine već rezervisani skoro sav smeštaj na planinama u Srbiji.


186921_regzlatibor1_f.jpgKako je kazao, prema procenama hotelijera, planinski smeštaj za kraj decembra i januar je popunjen, dok su slobodna mesta ostala tek za februar.

"Vizitorski centar" na Torniku, najvišem delu Zlatibora, gde su napravljene nove staze i postavljene nove žičare, prema njegovim rečima će biti završen do kraja godine.

Petković je podsetio da je na Kopaoniku izgrađena brana koja će služiti kao zaštita od poplava, a višak vode će se koristiti za proizvodnju veštačkog snega.

- Time će ove godine više od 70 odsto skijališta na Kopaoniku biti pod veštačkim snegom - naveo je on i dodao da će ta planina do kraja godine dobiti i novu fabriku vode.

Kako je istakao, sledeće godine će ta investicija biti okončana izgradnjom novog sistema za prečišćavanje vode.

- Pored nacionalnih skijališta na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini, u Srbiji su aktivna i lokalna skijališta u Novoj Varoši, Divčibarama, kao i manja skijališta u Zaječaru - kazao je Petković.

U toku je, kako je rekao, završetak izgradnje hotela na Staroj planini koji ima 147 soba i 420 kreveta, spa i velnes centrar.

- Na toj planini će do kraja godine biti završena gondola i četvoroseda žičara koja će, sa postojećim žičarama, omogućiti korišćenje devet kilometara skijaških staza. Preostalo je da se na Staroj planini za sledeću godinu obezbedi veštački sneg i otvori parking za turiste, a važno je i povezivanje sa potencijalnim investitorima - rekao je Petković.

On nije mogao da navede podatke o ulaganjima na Staroj planini. Kazao je da ulaganja u turizam na planinama u Srbiji traju četiri godine, a bez toga mnogi zimski centri ne bi mogli da funkcionišu.

Dodao je da su na Kopaoniku i Zlatiboru ulaganja većim delom završena i da je sada na redu privlačenje turista.
 
Top