Šta je novo?

Za digitalnu TV po 50 evra

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Većina građana će morati da kupi dekoder signala


Za digitalnu TV po 50 evra
Izvor: Blic B. Stamenković - A. Slović | 05. 12. 2010. - 00:02h | Foto: AFP

Kada 2012. konačno uvedemo digitalne TV kanale, skoro dva miliona građana koji za prijem televizijskog signala koriste antene, program na starim televizorima moći će da gledaju isključivo pomoću dekodera. Ti dekoderi, koji analogni signal pretvaraju u digitalni, još nisu u prodaji, a prema najavama iz Ministarstva za telekomunikacije, koštaće oko 50 evra.
97022_0808-tv-foto-afp_f.jpg

Srbija se obavezala da do 2015. potpuno pređe na digitalni signal


Država je ranije najavila i da će pomoć pri kupovini dekodera najverovatnije obezbediti za socijalno najugroženije kategorije stanovništva. Druga varijanta je da se pazari nov televizor, odnosno onaj koji podržava DVB-T2 standard sa MPEG 4 kompresijom signala. Međutim, tih televizora još nema u prodaji u našoj zemlji.

Gledaoci koji program prate putem kablovske televizije po uvođenju digitalizacije televizijski program će nastaviti da prate nesmetano, što znači da njima neće biti potrebni ni dekoderi, niti zamena televizora.


U Srbiji, ako je verovati nadležnima, trenutno se punom parom radi na svim poljima povezanim sa digitalizacijom televizije.


Ipak, realizacija nekih aktivnosti iz akcionog plana kasni, a proces najviše usporavala činjenica da novoosnovano preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ nije imalo direktora. Kroz pretpristupne fondove EU, naša zemlja je dobila finansijsku pomoć za nabavku dela emisione opreme, kao i za konsultantske usluge u vezi s digitalizacijom televizije. Tako će početkom sledeće godine konsultanti početi sa radom, dok će oprema pristizati i krenuće njena instalacija.


Strategija za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Srbiji, sa akcionim planom, usvojena je 2. jula 2009. godine, na sednici Vlade. Strategijom je predviđeno da datum prelaska na digitalno emitovanje TV programa bude 4. april 2012. godine.


Irini Reljin, pomoćnica ministarke za telekomunikacije, kaže za „Blic“ da je prelazak na digitalno emitovanje TV programa obaveza Srbije.


- Sporazumom koji je Srbija potpisala na Regionalnoj konferenciji održanoj 2006. godine u Ženevi, naša zemlja se, kao i sve ostale evropske zemlje, obavezala da pređe na digitalno emitovanje najkasnije do 17. juna 2015. godine. Evropska komisija je svojim članicama preporučila da isključe analogni TV signal i pređu na digitalno emitovanje do početka 2012. godine - navodi Reljin.


Kako se radi o procesu u kome nije dozvoljeno kašnjenje, postavlja se pitanje dokle je naša zemlja stigla sa pripremom za gašenje analognog signala.


- Pripremljen je nacrt pravilnika o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje programa i pristupu multipleksu. U završnoj fazi je i izrada medija plana na osnovu koga će se praviti promotivna kampanja procesa digitalizacije televizije.


Proces digitalizacije televizije u Srbiji najviše je usporavala činjenica da novoosnovano preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ nije imalo direktora. Direktor Vladimir Homan postavljen je na funkciju jula ove godine, tako da je preduzeće počelo sa radom - objašnjava Irini Reljin.


Kako dodaje naša sagovornica, deo emisione opreme koji će nam biti potreban, finansiraće EU kroz pretpristupne fondove. Ostatak opreme i sve ostale stvari koje treba finansirati biće obezbeđene kroz kredite ili iz budžeta.

Hrvatska isključuje analogni signal 31. decembra

- Hrvatska je skoro završila proces digitalizacije. Oni će isključiti analogni signal i preći na isključivo na digitalno emitovanje TV programa za Novu godinu.
- Mađarska je takođe duboko zašla u digitalizaciju, i oni planiraju prelazak za 31. decembar 2011. godine.
- Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Bugarska nisu daleko odmakle sa digitalizacijom televizije.
 
Top