Šta je novo?

Za četiri godine doneto 1000 zakona

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Za četiri godine doneto 1000 zakona
Izvor:
B92.net

Aktuelni saziv Skupštine Srbije je usvojio najviše zakona u istoriji, ali je potrebna njihova jača kontrola, pišu "Novosti".Ukoliko novi saziv Skupštine Srbije bude želeo da nadmaši svoje prethodnike imaće težak zadatak. Moraće da sruši rekord koji su postavili još uvek aktuelni poslanici usvojivši preko hiljadu zakona i odluka za vreme četvorogodišnjeg mandata.A, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović poručuje da će buduće kolege morati da pojačaju kontrolu primene usvojenih akata.


15863686384f874218a0ee4421375353_368x245.jpg"U amanet im ostavljamo da pojačaju nadzornu funkciju nad primenom zakona," kaže Đukić Dejanović za „Novosti“. "Mi smo njihovim usvajanjem stvorili uslove za bolji život, a novi saziv će morati da koristi ingerencije za kontrolu primene donetih zakona."

Osim ovog amaneta budućim kolegama, narodni predstavnici ostaviće i neke nove tekovine u radu. Izvršena je reforma parlamenta usvajanjem Zakona o Skupštini, i novog poslovnika.

Nenad Konstantinović, predsednik Administrativnog odbora, podseća da je doneto 10 odluka kojima se reformiše rad Skupštine i pratećih službi.

"Uveden je elektronski parlament, pa će novi saziv moći da radi još brže," navodi Konstatinović. "Posao će biti transparentan, pa će građani moći da prate koji se zakoni predlažu. Takođe, buduće kolege čekaju i elektronske sednice svih odbora, čiji broj će se sa 30 smanjiti na manje od 20."

Ističući da je usvojeno preko hiljadu različitih akata, Konstantinović naglašava da je to dva puta više nego što je usvojeno od 2000. do 2008. godine."U istoriji srpskog parlamenta nijedan saziv nije uradio toliko. A, istorijski rekord oborili smo i po broju radnih dana," kaže Konstantinović.

Novi sastav sačekaće i određeni broj zakona koji je Vlada tokom predizborne kampanje, kada Skupština nije zasedala, poslala na usvajanje.

Konstantinović ističe i to da naslednicima ostavljaju mere štednje koje su uvedene kao odgovor na ekonomsku krizu.

Budući poslanici imaće, kao i njihove kolege, mesečna primanja u visini od oko 105.000 dinara, a ona se sastoje od plate koja je 75.000 i paušala koji iznosi 40 odsto od plate. Dnevnice su ukinute.

Sekretar Skupštine Veljko Odalović smatra da su ove plate male, i da ih treba povećati.

Primanja nisu povećavana od 2004. godine, tako da je moguće da će novi sastav rešavati i to pitanje.

Budući poslanici će na početku prolećnog i jesenjeg zasedanja u zdanje Skupštine ulaziti preko crvenog tepiha uz intoniranje himne, što je jedna od novina koju su njihovi prethodnici uveli.Konstituisanje do kraja juna


Po zakonu, novi saziv parlamenta mora biti konstituisan mesec dana od proglašenja konačnih rezultata.

Konačni rezultati ozvaničavaju se nakon što se održe ponovljeni izbori na biračkim mestima gde je bilo nepravilnosti. Procenjuje se da bi novi poslanici u Dom Narodne skupštine mogli da se usele krajem juna.

Prvu sednicu saziva njen predsednik iz prethodnog saziva, a njome kao predsedavajući, sve do izbora novog predsednika, predsedava najstariji poslanik uz pomoć četiri najmlađa poslanika. Na prvoj sednici će, osim potvrđivanja mandata, biti izabran predsednik i potpredsednici Skupštine, imenovan generalni sekretar parlamenta i izabrani članovi radnih tela. Skupština je konstituisana kada se potvrdi mandat dve trećine poslanika.

 
Top