Šta je novo?

Za budžet kredit 250 miliona evra

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Za budžet kredit 250 miliona evra

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o zaduživanju kod komercijalnih banaka u vrednosti od 250 miliona evra za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje duga, potvrđeno je Tanjugu u Vladi.

Taj zakonski predlog Vlada je utvrdila na prošloj sednici 24. septembra i prosledila ga parlamentu na hitno usvajanje.

Predlog zakona predviđa da se Republika Srbija zaduži sa 250 miliona evra, podeljeno u 25 partija po deset miliona evra kod komercijalnih banaka. Rok otplate kredita je pet godina, uz poček od 12 meseci. Ako Skupština usvoji zakon, Srbija će se zadužiti kod KBC banke, „Nove kreditne banke Maribor“, „Eurobanke EFG“, Vojvođanske, „Hipo Alpe-Adrija banke“ i „Erste banke“, kao i banaka koje su dale zajedničku ponudu: „Inteza“, „Unikredit“, „Rajfajzen“ i „Sosijete ženeral“.


Kamatne stope nisu iste za sve banke, pa je, na tromesečnu referentnu kamatnu stopu za dugovanja u evrima (euribor), dodatna marža KBC banke 4,25 odsto, „Nove kreditne banke Maribor“ pet odsto, „Eurobank EFG“ 5,2 odsto, „Vojvođanske“ 5,25 odsto, „Hipo Alpe-Adrija“ i „Erste banke“ 5,3 odsto.

Predviđeno je da se od KBC banke i „Nove kreditne banke Maribor“ uzme po jedna kreditna partija od po 10 miliona evra, od „Eurobanke EFG“, „Vojvođanske banke“ i „Hipo banke“ po dva kredita od po 20 miliona evra, a od „Erste banke“ ukupno 30 miliona evra, u tri kredita po 10 miliona.

Od „Inteze“, „Unikredit“, „Rajfajzen“ i „Sosijete ženeral banke“, koje su dale zajedničku ponudu, Srbija planira da uzme kredit od 140 miliona evra, u 14 partija po 10 miliona.

Tanjug | 29. 09. 2010.
 
Top