Šta je novo?

Za borbu protiv korupcije potrebno hiljadu policajaca

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Intervju: Čedomir Čupić, profesor univerziteta


Za borbu protiv korupcije potrebno hiljadu policajaca- Čini mi se da Agencija, sa funkcijama kojima raspolaže, ne može da učini mnogo u vezi s pitanjem korupcije u Srbiji. Ona ima nadzornu, kontrolnu, preventivnu i regulativnu funkciju. Ali, nema dve veoma bitne funkcije u borbi protiv korupcije, a to su istražna i izvršna funkcija. Kada sam to pomenuo, rekli su: „Čupić hoće policiju!“ - kaže u razgovoru za „Blic“ Čedomir Čupić, član Saveta Agencije za borbu protiv korupcije i profesor na Fakultetu političkih nauka, i dodaje da su se u Hongkongu izborili s korupcijom upravo zahvaljujući formiranju jedne takve agencije.

178413_0205-cedomir-cupic-foto-n-markovic_f.jpg

Ako je osumnjičen član VSS, šta da kažemo za ostale: Dr Čedomir Čupić


U roku od pet i po godina, kako kaže, Hongkong je od zemlje koja je bila jedna od tri države s najvećom korupcijom postala jedna od deset država s najmanjom korupcijom na svetu. Veliku zaslugu za to ima uključivanje u agenciju policajaca kojima je omogućeno da, na osnovu materijalnih dokaza, uhapse poslanike, sudije, tužioce i guvernera.

Čupić stoga predlaže da i Agenciji u Srbiji treba da ima dodatne funkcije „jer su policija, poreske, carinske i inspekcijska službe, ali i pravosudni sistem, dokazali da ne funkcionišu kako treba“.

- Eto, vidite šta se dešava! Ako je za nelegalne radnje osumnjičen član Visokog saveta sudstva koji je dobio najveće poverenje da bira druge sudije, šta da kažemo za ostale - kaže Čupić i najavljuje da će, između ostalog, predložiti da se u srpskom tužilaštvu formira odeljenje koje će se baviti isključivo borbom protiv korupcije, kao što postoji u Švedskoj.


Koliko bi Agencija trebalo da ima policajaca?
- Kao i u Hongkongu, oko hiljadu, budući da Srbija ima sličan broj stanovnika. To su visoki policajci, koji su izuzetno dobro plaćeni, a njihove porodice zaštićene. Kod nas su, opet, sudije i delovi policije nezaštićeni, njihovim porodicama se preti. Dakle, nije samo potrebno doneti zakon i oformiti telo, nego doneti i prateće propise koji će obezbediti njihovu bezbednost i bezbednost njihovih porodica. Jer, ako imate nezavisno sudstvo, a zavisne sudije, ništa niste uradili. Ako je sudija iz nekog razloga ucenjen, normalna stvar je da će uvek presuditi onako kako mu njegovi ucenjivači diktiraju.

Blic
 
Top