Šta je novo?

Za banke u Srbiji nema krize

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
Za banke u Srbiji nema krize

Tanjug|

25275.jpg


BEOGRAD - Predstavnici monetarnih vlasti i domaćih banaka sa većinskim stranim kapitalom tvrde danas za Tanjug da ne planiraju smanjenje obima poslovanja u Srbiji, niti nameravaju da povuku svoj kapital u centrale u inostranstvu, pred novim talasom finansijske krize u evrozoni.

Koordinator Pokreta privrednika Srbije i predsednik kompanije "PSP Farman" Branislav Grujić je pre neki dan u Novom Sadu izjavio da su banke, čije su centrale u inostranstvu, praktično zamrzle svoje poslovanje u Srbiji i razmišljaju o tome kako da izvuku novac iz naše zemlje.

Grujić je rekao da su italijanske, grčke kao i pojedine austrijske i francuske banke, koje posluju u Srbiji, zbog ekonomske krize preokupirane sopstvenim problemima i gubicima i da "ne razmišljaju o tome kako da upumpaju pare u Srbiju, nego kako da ih izvuku".

"Sa sigurnošću možemo da tvrdimo da Rajfazen banka ne planira nikakvo smanjenje obima poslovanja u Srbiji, niti bilo kakav vid povlačenja kapitala", kažu, međutim, za Tanjug u toj banci i ističu da, naprotiv, planiraju "i dodatna ulaganja i širenje svoje mreže, u skladu sa potencijalom tržišta i poslovnim planovima kompanije".

Rajfajzen u prilog tome podseća da je u toku i izgradnja nove bančine upravne zgrade, a tom investicijom koja premašuje 35 miliona evra, banka želi da pošalje jasan signal da srpsko tržište ostaje vrlo važno i interesantno, te da je svakako vredno dugoročnog ulaganja.

"Mi smo vrlo zadovoljni rezultatima ove godine, jer su oni značajno bolji od prošlogodišnjih rezultata i znatno premašuju budžet, kvalitet kreditnog portfolija je veoma visok, a Rajfazen banka i dalje ima značajan višak kapitala i likvidnosti", poručili su iz te banke.

Komercijalna banka, koja ima stalan i visok rast štednje - trenutno u visini od oko 1,24 milijardi evra. Na pitanje da li su tačne medijske špekulacije da građani podižu novac sa štednje u stranim bankama u Srbiji i polažu u depozite u jake domaće banke, izvršni direktor Komercijalne banke za marketing Goran Milićević to nije mogao sa sigurnošću da potvrdi.

"A odakle građani donose novac, mi ih ni ranije nismo pitali, a ni sada ne pitamo. Nama je bitno da su klijenti zadovoljni kvalitetom nasih usluga i da u nas, s razlogom, imaju poverenje, a sigurni smo da ce ga imati i nadalje", poručio je Milićević.

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Mira Erić - Jović izjavila je Tanjugu da banke sa većinskim stranim kapitalom, koje posluju u Srbiji, ne povlače svoj kapital u inostranstvo i ukazala da NBS u svom redovnom nadzoru banaka nije uočila takve aktivnosti.

"Povlačenje kapitala, o čemu smo mi iz NBS u više navrata izveštavali. nije moguće iz prostog razloga što banke kod nas ne predstavljaju filijale stranih banaka, nego posebna domaća pravna lica. Dakle, oni garantuju za svoje obaveze tim kapitalom. Kapital se ne povlači", izričita je bila viceguverner Erić - Jović.

Erić Jović je podsetila da je i regionalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za centralnu i istočnu Evropu Mark Alen rekao u Beogradu, posle uspešnog završetka prve revizije aranžmana iz predostrožnosti između Srbije i Fonda, da je bankarski sektor u našoj zemlji solventan, likvidan i pod strogom supervizijom NBS.
 
Top