Šta je novo?

Young Frankenstein (1974)

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.162
Young Frankenstein (1974) [1080p]


screen.png1T8f3IY.png


info.png
wh7dln27oko.png
Mladi Frankenstein (eng. Young Frankenstein) američka je filmska komedija iz 1974. koju je režirao Mel Brooks. Glavne uloge tumače Gene Wilder, Marty Feldman, Peter Boyle, Teri Garr, Madeline Kahn, Cloris Leachman i Gene Hackman. Scenarij su zajedno napisali Brooks i Wilder. Radnja se odvija oko doktora Fredericka Frankensteina, koji ne želi imati ikakve veze sa svojim slavnim djedom Frankensteinom, ali silom prilika ipak završi u jednom dvorcu u kojem kreće stvarati čudovište od leša.

Film je parodija klasičnih filmova strave 1930-ih, 1940-ih i 1950-ih, poglavito raznih filmskih adaptacija slavnog romana Frankenstein Mary Shelley koje je producirao Universal. Većina laboratorijske opreme napravio je Kenneth Strickfaden za film iz 1931., Frankenstein. Kako bi pojačao ugođaj tog razdoblja, Brooks je film snimio u crno-bijelom, što je bila rijetkost za 1970-te, te stilizirao uvodnu špicu i prijelaze scena prema filmovima strave iz 1930-ih. Film također ima upadljivu glazbu koju je skladao Brooksov česti suradnik John Morris.

Mladi Frankenstein je bio i komercijalni i kritičarski uspjeh - zaradio je 86,27 milijuna $ u američkim kinima i bio treći najuspješniji film godine, - časopis Total Film ga je stavio na 28. mjesto na listi "50 najboljih komedija svih vremena",Bravo TV na 56. mjesto na listi "100 najsmiješnijih filmova",[dok ga je Američki filmski institut stavio na 13. mjesto na AFI-jevoj listi 100 godina... 100 smijehova. 2003., Državni filmski registar ga je uključio na listu očuvanja zbog "kulturnog, povijesnog i estetskog značaja".Nominiran je i za nekoliko nagrada.

Frederick Frankenstein je ugledni, ozbiljni doktor na jednom medicinskom sveučilištu, zaručen za Elizabeth, te koji se uvijek razbijesni čim netko spomene njegovog neslavnog djeda Frankensteina, sa kojim ne želi imati ikakve veze. Jednog dana dobije obavijest da je naslijedio imanje u Transilvaniji nakon smrti svojeg pradjeda. Frederick putuje do tog mjesta te upozna Igora i mladu pomoćnicu, Ingu. Oni ga odvedu do laboratorija njegovog djeda, a prostorija malo po malo probudi Frederickovo zanimanje. Nakon što pročita bilješke djeda, Frederick odluči nastaviti njegove eksperimente kako bi reanimirao jedan leš. Ipak, nespretni Igor je nabavio abnormalni mozak koji je usađen u leš. Udar munje reanimira leš.

U međuvremenu, mještani su uznemireni zbog nastavka čudnih pokusa jer već imaju loša iskustva sa prvim Dr. Frankensteinom. Među njima je i inspektor Kemp. No situacija izmakne kontroli kada iskre iz upaljača naljute biče koje pobjegne iz dvorca. Biće upozna mladu djevojku i slijepca. Frederick uspijeva uhvatiti biće te ga zatvoriti, te naposljetku prihvaća svoje nasljedstvo i sudbinu. Frederick održi predstavljanje bića u jednom kazalištu kako bi smirio publiku, ali svjetlost opet prestraši biće koje napadne ljude te ga policija stavi u lance. Biće opet pobjegne te nasrne na Elizabeth, koja je došla u posjetu. Elizabeth se potom zaljubi u biće zbog njegove neljudske snage i velikog penisa. Mještani pak kreću u lov na čudovište. Kako bi spasio situaciju, Frederick privuče čudovište glazbom violine te prebacuje dio svojeg intelekta na biće. Čudovište tako postane stabilno i sofisticirano, dok Inga sazna što je Frederick dobio zauzvrat od čudovišta - njegov penis.screen.png1hDtjV8.jpgDownload.png
 

Prilozi

  • Prevod.zip
    27,9 KB · Pregleda: 2
  • Young Frankenstein (1974) [1080p].torrent
    20,5 KB · Pregleda: 3
Poslednja izmena:
Top