Znači kod svakog instaliranja sistema on se vezuje sa matičnom pločom? Pretpostavljam da podatke kupi iz BIOSa. A šta ako flešujem BIOS? Izašla nova verzija sa poboljšanjima, pa k`о velim da se nadogradi.
Sve zavisi od proizvođača. Broj biosa se razlikuje od jedinstvenog broja matične ploče MBSN. (
Motherboard serial
number)
ali flash-ovanjem biosa može da se promijeni i jedno i drugo, zato se to i ne preporučuje da se uzima kao jednistveni broj računara u vidu zaštite softwara.
Većina proizvođača matičnih ploča (osim ASUS,Dell, HP stanica, iako nekad i kod njih prisutno) čak i ne upisuju odmah MBSN već se to naknadno radi ili uopšte ne radi, i kod svih tih ploča trenutni MBSN je zaveden kao "To be filled by O.E.M." prema tome to se sigurno neće koristiti, eventulano u kombinaciji sa još nečim.
Ne pišem ovo zato što sam čitao o ovome nego što sam baš koristio ovaj način zaštite nekih moji aplikacija i samo na taj način to nije moguće, ustvari jeste ali nije uopšte pouzdano.
- Maticna (i CPU)
- Hard disk
- Mrežna karta
- Grafička karta
- RAM
Ovo su hardveri čiji ID i Win koristi za aktiviranje licence .
Sam algoritam koji windows koristi nije javan.
Zamjena prva dva će da traži reaktivaciju, i nova aktivacija se opet povezuje prioritetno kako je gore navedeno. Ako na primjer stavite matičnu na jedan računar a HDD na drugi i hoćete da reaktivirate windows na oba, moći ćete samo na jednom.
Ovde vam navodim primjer reaktivacije legalnog sofwara, jer licenca koju ste kupili je za softwere a ne hardware koji naravo da morate biti u mogućnoti da zamjenite.