Windows10 problem sa desktopom

Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
2.686
Znači kod svakog instaliranja sistema on se vezuje sa matičnom pločom? Pretpostavljam da podatke kupi iz BIOSa. A šta ako flešujem BIOS? Izašla nova verzija sa poboljšanjima, pa k`о velim da se nadogradi.

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.095
Za to vec ne znam, znam primere gde su ljudi probali sa menjanjem hard diska. Mislim da je vezana licenca za hardware ID, ne bios...
Gledao sam nesto na how to geek pominju da je mozda i procesor bitan...

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
01.11.2012
Poruka
2.763
Znači kod svakog instaliranja sistema on se vezuje sa matičnom pločom? Pretpostavljam da podatke kupi iz BIOSa. A šta ako flešujem BIOS? Izašla nova verzija sa poboljšanjima, pa k`о velim da se nadogradi.
Sve zavisi od proizvođača. Broj biosa se razlikuje od jedinstvenog broja matične ploče MBSN. (Motherboard serial number)
ali flash-ovanjem biosa može da se promijeni i jedno i drugo, zato se to i ne preporučuje da se uzima kao jednistveni broj računara u vidu zaštite softwara.
Većina proizvođača matičnih ploča (osim ASUS,Dell, HP stanica, iako nekad i kod njih prisutno) čak i ne upisuju odmah MBSN već se to naknadno radi ili uopšte ne radi, i kod svih tih ploča trenutni MBSN je zaveden kao "To be filled by O.E.M." prema tome to se sigurno neće koristiti, eventulano u kombinaciji sa još nečim.
Ne pišem ovo zato što sam čitao o ovome nego što sam baš koristio ovaj način zaštite nekih moji aplikacija i samo na taj način to nije moguće, ustvari jeste ali nije uopšte pouzdano.
  1. Maticna (i CPU)
  2. Hard disk
  3. Mrežna karta
  4. Grafička karta
  5. RAM
Ovo su hardveri čiji ID i Win koristi za aktiviranje licence .
Sam algoritam koji windows koristi nije javan.
Zamjena prva dva će da traži reaktivaciju, i nova aktivacija se opet povezuje prioritetno kako je gore navedeno. Ako na primjer stavite matičnu na jedan računar a HDD na drugi i hoćete da reaktivirate windows na oba, moći ćete samo na jednom.
Ovde vam navodim primjer reaktivacije legalnog sofwara, jer licenca koju ste kupili je za softwere a ne hardware koji naravo da morate biti u mogućnoti da zamjenite.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.12.2010
Poruka
19
Ništa nisam uspio rešiti.Čim budem imao malo vremena formatiram hdd i instaliram novi sistem pa ako neće win10 hoće win7 i dobro.Došlo vreme da treba biti doktor nauka za računar ako se nešto zbaga.Kad odradim sistem javim da li sam uspio aktivirati win10.Poz.

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Losa vest za tebe je da, dva dana nakon reinstalacije, to se opet vraca. To vidim po komentarima na netu. Neki bag vezan za Desktop themes, kad biras neku drugu pozadinu il sta vec... Theme preuzme delokaciju ikona i uvek isto bude. Vidi na desni klik ima li opcija personalize, ako ima klikni na change desktop icons on the left of the screen i destikliraj opciju Allow themes to change desktop icons box. Takodje posle opet proveri ono Align to grid.
Ako nece skini program IconRestorer, pa ako te ne mrzi, koristi to privremeno, dok Microsoft ne izbaci zakrpu. Ne bih se bas mnogo uzbudjivao oko ovoga, jer ovo ipak spada u grupu blazih problema, naravno zivcokidajucih.

Učlanjen(a)
15.06.2014
Poruka
4
Подеси на графичкој примарни и секундарни монитор а најбоље подели слику са секундарним монитором и иконе ће бити ок.

Natrag